Учимось давати здачі: в Одесі стартували військові навчання «Сі Бриз»

12.07.2017
Учимось давати здачі: в Одесі стартували військові навчання «Сі Бриз»

В Українi заБРІЗило.

В Одесі 10 липня розпочався ювілейний «Сі Бриз» — багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України, починаючи з 1997 року, відповідно до «Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин» між міністерствами оборони США  та України від 1993 року.
 
Метою навчань є покращення співпраці та координації між країнами чорноморського регіону (окрім РФ), відпрацювання маневрів у морі й на суходолі.
 
За домовленістю, Україна надає військову й цивільну інфраструктуру чорноморського узбережжя, а США підтримують навчання фінансово, надають допомогу в техніці та обладнанні.
 
Слід зауважити, що навчання не проводяться винятково з країнами-членами НАТО — участь у них беруть як члени блоку й інші країни.
 
Цьогоріч у міжнародних морських військових навчаннях задіяні 16 країн (Україна, США, Румунія, Туреччина, Грузія, Великобританія, Греція, Канада, Італія, Бельгія, Болгарія, Литва, Норвегія, Польща, Швеція, Франція).
 
Разом зібрали 31 корабель, катер і судно, 29 літальних апаратів i понад 3 тисячі особового складу.
 
Від США у навчаннях беруть участь лише два бойовi кораблі та судно, чотири літаки, мобільний інженерний підрозділ і морський загін спецоперацій.
 
Тема навчань Sea Breeze 2017 — проведення багатонаціональної морської операції з безпеки в кризовому регіоні. 
 
Україну в цих надважливих навчаннях представлено чималою військовою армадою ВМС із 15 кораблів, катерів і суден забезпечення, вiсiм літаків і гелікоптерів, рятувально-пошуково-десантною групою, підрозділом морпіхів, інженерним підрозділом із 50 одиниць техніки.
 
Потренуються iз зарубіжними колегами й українські нацгвардійці та курсанти Сухопутних військ.
 
«Набиватимуть руку» на міжнародних навчаннях і Держ­прикордонслужба України — її представлятимуть два катери морської охорони та три літальні апарати, а також вітчизняні ВПС у складі дев’яти літаків. 
 
Міжнародні військові навчання триватимуть до 23 липня. Відпрацьовуватимуть, зокрема, дії штабу з планування та ведення морських операцій відповідно до стандартів НАТО та дії багатонаціональних сил під час операції з безпеки в Чорному морі.