Вибух газу у Голосіїво: мешканці будинку не вірять офіційній версії

11.07.2017
Колосальної сили вибух прогримів у столиці в суботу: мешканців Голосіївського району о 13.30  неабияк налякав побутовий газ.
 
Трагедія сталася поблизу готелю «Мир» по проспекту Голосіївський, 70 у другому під’їзді триповерхового будинку, де зареєстровані 64 мешканці, хоча проживало там 70 людей.
 
Наразі відомо про двох загиблих та п’ятьох госпіталізованих (один постраждалий відмовився від медстаціонару), а 23 особи — житло котрих не­придатне для подальшої експлуатації, а йдеться про 15 таких квартир, — оселилися в тимчасовому помешканні, котре надала мерія, в гуртожитку на Подолі. Дехто з потерпілих перебрався до родичів.
 
Працівники поліції провели опитування потерпілих і самих мешканців будинку.
 
«Підрахуємо і встановимо, яку кількість громадян ми не можемо знайти: може, на роботі, може, на дачі. Але ця робота триває», — повідомив очільник Нацполіції України Сергій Князєв.
 
На місці пригоди побували заступник прокурора міста Київ, заступник голови Київміськдержадміністрації Геннадій Пліс та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.
 
У свою чергу слідчі столичної поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановленим законодавством вимог пожежної безпеки).
 
Півтори сотні рятувальників iз підрозділів ДСНС уже завершили розбір конструкцій житлового будинку в Києві, де стався вибух газу: вибуховою хвилею зруйновано стіни, міжповерхове перекриття та покрівлю.
 
Планується створити комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА щодо встановлення причин вибуху, а також провести її виїзне засідання на місці інциденту й визначити, чи придатний будинок до подальшої експлуатації. 
 
На своїй сторінці у «Фейсбуцi» Прем’єр Володимир Гройсман запевнив, що з боку держави буде зроблено все необхідне для допомоги постраждалим у результаті вибуху.
 
Додамо, що вибух газу — версія офіційна. Одна з постраждалих жительок будинку інкогніто сказала, що взимку їхнiй будинок газові служби перевірили й претензій не було.
 
Поряд iз нещасливою триповерхівкою вирито котлован під висотку, а новоспечені круті сусіди-будівельники пропонували допомогти старожилам переселитися, але безуспішно.
 
Тож мешканці розмірковують і про умисні причини трагедії. 
 
Як стало відомо у понеділок, фа­хівці будівельної лабораторії вважають недоцільним відновлювати будинок.
 
 Про це  поінформував начальник управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Роман Ткачук:
 
«На даний момент ми провели засідання штабу техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, будівельна лабораторія дала свої висновки про те, що несучі та огороджувальні конструкції житлового будинку номер 70, корпус 2 на проспекті Голосіївському в цілому перебувають в аварійному стані. Експлуатація будинку неможлива, відновлення будинку за складом наявних будівельних конструкцій недоцільне. Департаменту будівництва КМДА доручили у тижневий термін внести пропозиції щодо подальшого розміщення мешканців пошкодженого будинку».