Україна підпише з Нідерландами договір про взаємодію у справі про катастрофу «Боїнга-777»

07.07.2017
Розслідування найбільшої в історії авіації трагедії тривало майже три роки.
 
Незалежні експерти з п’яти країн змогли встановити, що на борту «Боїнга-777» стався вибух, після чого авіалайнер упав у районі села Грабове (схід Донецької області).
 
Місце для проведення судового процесу, де буде оприлюднено надзвичайно цікаву інформацію та представлено багато речових доказів, вибрали члени міжнародної групи з розслідування резонансної катастрофи.
 
Після того як вину підозрюваних буде доведено, їх судитимуть за законами королівства Нідерланди.
 
Як повідомили в МЗС України, вже у п'яницю між Україною та Нідерландами буде підписано договір про міжнародно-правову взаємодію у справі щодо обстрілу та катастрофи пасажирського «Боїнга-777».
 
Офіційний документ вирішить практичні аспекти передачі юрисдикції від України до Нідерландів та забезпечить участь усіх підозрюваних на процесі у Голландії.
 
— Україна готова повноцінно сприяти та надавати допомогу Нідерландам для якнайшвидшого покарання винних, — заявив Президент Петро Порошенко.
 
— Я хочу нагадати, що саме Росія заблокувала створення міжнародного трибуналу під егідою ООН. Тому вірю в неупередженість, об’єктивність та справедливість нідерландського правосуддя!
 
Узимку 2016 року родичі загиблих в авіакатастрофі пасажирів звернулися до прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте з колективним листом та зажадали розпочати глобальну кампанію, яка дозволить опублікувати дані контролю радіолокації.
 
Члени 18 сімей висловили впевненість, що ця інформація дасть змогу точно встановити, хто саме збив авіалайнер над Донбасом 17 липня 2014 року.
 
Міжнародне розслідування з’ясувало, що «Боїнг» був збитий ракетою серії 9М38, яка входить до зенітно-ракетного комплексу «Бук».
 
Установку доставили до окупо­ваного бойовиками Дон­басу з території Російської Федерації (селище Первомайське).
 
Фрагменти ракети серії «Бук» виявили під час розтину тіл загиблих людей, а також в одному з віконних прорізів кабіни літака.
 
— Спільною слідчою групою встановлено імена 100 осіб, напряму причетних до катастрофи літака Малайзійських авіаліній рейсу MH-17, — заявив міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай. — У ході допитів було зібрано достатньо фактів та свідчень того, що вони воювали на Донбасі на користь Російської Федерації. Такі висновки повністю збігаються з доповіддю, опублікованою активістами Міжнародної експертно-журналістської групи Bellingcat. Члени цієї команди займалася пошуком даних із відкритих джерел, виконуючи роль незалежних експертів.
 
Нагадаємо, що підсумком катастрофи на борту літака рейсу MH17, що летів з Амстердама до Куала-Лампура, стала смерть 283 пасажирів (включаючи 80 дітей у віці від одного до шістнадцяти років) та всіх членів екіпажу.
 
Найбільше серед загиблих було громадян Нідерландів, Австралії та Малайзії.
 
Авіакатастрофа у небі над Донецьком увійшла до десяти найбільших трагедій в небі за всю історію людства (9-те місце).