Масштабну лісову пожежу на Херсонщині довелося гасити з літаків і гелікоптерів

05.07.2017
Буквально за якусь годину в Чулаківському лісництві Голопристанського району вигорів ліс на території понад 20 гектарів.
 
Для ліквідації пожежі були залучені військові, рятувальники ДСНС, а також літаки та гелікоптери.
 
— Великий вогонь знищив молоді сосни та лісову підстилку, — розповіли у прес-службі ДСНС. — Боротися з масштабним загорянням виїхали 86 рятувальників та ще 120 добровольців, а підтримку з повітря їм надавали два гвинтокрили МІ-8 і ще два літаки Ан 32П із водозливним пристроєм.
 
Зазначимо, що боротися з лісовою пожежею на Херсонщині рятувальникам допомогла сама природа.
 
Вранці наступного дня, коли вогонь усе ще продовжував вирувати у лісі, почався сильний дощ, який і загасив усі осередки займання.
 
А ось у зоні відчуження, неподалік Чорнобильської АЕС, нещодавня пожежа охопила площу в 25 гектарів.
 
Пожежникам та рятувальникам знадобилося два дні для того, щоб спочатку локалізувати, а потім  повністю приборкати вогонь, який міг знищити Луб’янівське лісництво.
 
Вдалося з’ясувати й причину загоряння в чорнобильському лісі: спалахнули відходи, які залишилися після технологічної вирубки дерев (із метою прокладення залізниці).
 
За словами прес-секретаря управління ДСНС у Київській області Вікторії Рубан, перевищення радіаційного фону через лісову пожежу в зоні відчуження рятувальники не зафіксували, загрози для Чорнобильської АЕС немає.
 
За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, літній сезон 2017 року вирішив перевірити рятувальників на міцність за максимальною програмою. Адже кількість лісових пожеж у порівнянні з минулорічним сезоном зросла більш ніж утричі. У зв’язку з цим було організовано навіть протипожежний оперативний штаб, до якого увійшли співробітники різних міністерств та відомств.
 
— Нинішній рік приніс Україні майже 12 тисяч пожеж, а ось у 2016 році ця цифра становила лише чотири тисячі, — розповів голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. — Найбільше пожеж зафіксували в Київській області (2 399), на Херсонщині (теж близько 2,4 тис.) та на Дніпропетровщині (2 294).
 
Микола Чечоткін також зазначив, що помітно збільшилася кількість пожеж на полігонах для твердих побутових відходів, а також загорянь на торфовищах.
 
Відзначимо, що у 2016 році гасіння лісових пожеж обійшлося казні України в 8,5 мільйона гривень.
 
А збитки нинішнього сезону, незважаючи на те, що літо у самому розпалі, вже впритул наблизилися до торішніх показників і зараз становлять майже 5 млн. гривень.
 
Нині пожежники та рятувальники ДСНС перейшли на посилений режим роботи, адже не виключено,  що липень та серпень можуть суттєво поповнити сумну статистику.