Ляшко відвідав ферму на Полтавщині і оприлюднив план відродження села

05.07.2017
Ляшко відвідав ферму на Полтавщині і оприлюднив план відродження села

Основою аграрного устрою держави мають бути фермерські господарства, розповів Олег Ляшко полтавським фермерам.

Підтримувати тваринництво, а не продавати землю — ось чим повинна займатися нинішня влада.
 
У цьому переконаний лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко.
 
Розділяють думку політика і селяни. Зокрема, працівники фермерського господарства «Прісся», що в селі Олександрівка на Полтавщині. 
 
«Основою аграрного устрою держави повинні бути фермерські господарства. Відповідний законопроект ми зареєстрували у парламенті. Господарем на українській землі мають бути фермери, а не латифундисти чи транснаціональні корпорації, для яких ключове — швидкий заробіток на технічних культурах. Вони не дбатимуть ні про соціальну сферу, ні про робочі місця для селян, і люди ходитимуть батраками на своїй рідній землі», — переконаний Ляшко.
 
Під час зустрічі з народним депутатом люди по­скаржилися і на те, що змушені здавати свої земельні паї за безцінь.
 
Лідер РПЛ знає, як вирішити цю проблему, — запровадити аукціон оренди землі замість її продажу. 
 
«Ми проголосували в першому читанні за законопроект, за яким земля, що належить райдержадміністраціям, має передаватися об’єднаним громадам. Ми зробимо все, щоб цей законопроект ухвалили в цілому до сесійної перерви. Тоді у людей буде можливість розпоряджатися землями, як їм буде вигідно. Тобто, хто більше дасть і хто підніме соціальну сферу, той і отримає землю в оренду», — зазначив політик. 
 
Поскаржилися селяни і на те, що їм нема за що утримувати корів. Зокрема, нарікали, що нині це невигідно, бо занадто низькі ціни на молоко. 
 
«Сьогодні молоко коштує дешевше води. Люди здають його по 3,80 гривні за літр. А все через те, що немає державного регулювання ціни на молоко. Ми добиваємося, щоб уряд встановив ринкові ціни на молоко, і мінімальна його вартість має бути 5 гривень за літр», — розповів народний депутат.
 
Олег Ляшко впевнений, що без державної підтримки тваринництво на селі не розвиватиметься.
 
«Раніше у кожному дворі була корова, а зараз і на все село три корови не знайдеш! Аби тваринництво розвивалося, потрібна державна підтримка. Ми пропонуємо запровадити імпортний збір, і з кожної тонни вивезеного зерна кошти спрямовувати на підтримку фермерів. Держава має доплачувати як мінімум по п’ять тисяч гривень на рік за утримання однієї корови», — переконаний лідер РПЛ. 
 
Водночас команда Олега Ляшка добивається державної компенсації фермерам за купівлю племінного стада корів та вітчизняної техніки.