Ахтема Чийгоза привезли на похорон матері в кайданках та під охороною

04.07.2017
Раніше представникам МЗС України вдалося домогтися того, щоб заступник голови кримськотатарського Меджлісу, який перебуває під арештом уже два з половиною роки, встиг попрощатися з важко хворою матір’ю.
 
На останнє побачення з близькою людиною, що таємно проходило 20 червня 2017 року в Бахчисараї, Ахтем Чийгоз також був доставлений у кайданках та під посиленою охороною російських спецслужб.
 
Після короткої зустрічі, яка тривала не більше 15 хвилин, Чийгоза відвезли до СІЗО в місті Сімферополь.
 
— За кілька днів до трагічної смерті матері мій підзахисний отримав безглузду пропозицію від омбудсмана Росії Тетяни Москалькової привезти вмираючу матір Чийгоза просто до будівлі СІЗО на машині «швидкої допомоги», — заявив адвокат Микола Полозов.
 
— Це — блюзнірство та негуманне поводження з людьми. Адже уповноважена з прав людини свідомо спекулювала на почуттях Чийгоза, прекрасно знаючи, що його важко хвора мати могла не витримати транспортування та померти просто в машині.
 
Нагадаємо, що в повідомленні правозахисної організації Amnesty International ідеться про те, що Ахтем Чийгоз був одним із небагатьох, хто намагався допомогти міліції стримати натовп обурених людей перед будівлею Кримського парламенту під час масових заворушень 26 лютого 2014 року.
 
Представники міжнародних організацій сходяться на думці: арешт та незаконне утримання у Сімферопольському СІЗО Ахтема Чийгоза – це прямий доказ порушення прав людини окупаційною владою в Криму.
 
На користь цього свідчить і той факт, що на півострові вже два з половиною роки триває масштабне переслідування людей із політичних мотивів та фабрикуються кримінальні справи без достатньої доказової бази.
 
— Ахтем Чийгоз уже тривалий час перебуває у в’язниці з політичних мотивів, — розповіла прес-секретар українського МЗС Мар’яна Беца. — Прямих доказів його провини у слідства немає, проте активісту кримськотатарського руху загрожує реальний термін ув’язнення до 10 років позбавлення волі.
 
Відомо, що мама Чийгоза Аліє померла у віці 76 років після тривалої боротьби з онкологічним захворюванням. Вона народилася та виросла в Криму, а за часів СРСР пережила депортацію  та повернення на Батьківщину. Разом із чоловіком жінка виростила та виховала чотирьох дітей, мала 10 онуків.
 
Події, що сколихнули Крим у 2014 році, а також арешт сина Ахтема змусив Аліє Чийгоз забути про особисті проблеми та присвятити весь свій час пошуку правди.
 
Підсумком такої інтенсивної праці стало те, що Аліє дізналася про свою невиліковну хворобу занадто пізно ...
 
За традицією кримськотатарського народу, похорон Аліє Чийгоз пройшов на другий день після її смерті, до заходу сонця.
 
Глава забороненого окупантами у Криму Меджлісу Рефат Чубаров розповів, що представники російської влади на півострові не дали дозволу для Ахтема Чийгоза бути присутнім на похованні рідної матері.
 
Адвокату політв’язня Миколі Полозову довелося письмово звертатися до представників ООН та ОБСЄ для того, щоб його підзахисний усе ж таки був доставлений на похорон матері.
 
Однак залишитися для участі у ритуальних заходах політв’язень не зміг, адже йому виділили не більше 20 хвилин для прощання з найдорожчою людиною.
 
Віддати останню шану жінці, яку не зламав окупаційний режим у Криму, приїхали більше тисячі людей.
 
Представники кримськотатарського народу спеціально прибули на місце поховання Аліє Чийгоз до села Долинне Бахчисарайського району з усіх куточків Криму.