Зброя проти вірусів: ІТ-фахівці радять відмовлятись від Windows

30.06.2017
«Майбутнє, яке почалося сьогодні», — так відреагували спеціалісти ІТ-сфери на масовану хакерську атаку, що у вівторок паралізувала роботу багатьох компаній та фінансових установ.
 
Першими жертвами стали «Ощадбанк», ТАСКомерцбанк, Укргазбанк, Укрпошта, «Нова пошта», Укренерго, Укртелеком, Міністерство інфраструктури, Міненергетики.
 
Відбулися збої в роботі електронних систем Укрзалізниці та аеропорту «Бориспіль».
 
Вірус зачепив і деякі ЗМІ, зокрема «24 канал», «Інтер», «Перший національний», «Радіо Люкс» тощо.
 
За даними кіберполіції, від вірусу-здирника постраждали більше півтори тисячі компаній та фізичних осіб.
 
«За останні дві доби до Національної поліції України з повідомленнями про блокування роботи комп’ютерної техніки вірусом-шифрувальником звернулися 1508 юридичних та фізичних осіб. Із них 178 — з офіційними заявами: це 52 приватні організації, ще 26 звернень надійшли від державних установ», — iдеться в офіційному повідомленні прес-служби МВС.
 
Вірус, що отримав назву Petya.A, виявився модифікованою версією вірусу Wannacry, який атакував світову мережу 10 травня цього року.
 
Його завдання — зашифрувати всю інформацію на комп’ютері і вимагати плату за нібито код доступу. Однак тоді таких катастрофічних наслідків не було.
 
«Швидше за все, стався збіг обставин. Один із комп’ютерів податкової адміністрації виявився зараженим цим вірусом. І саме в той день здійснювалася масова розсилка оновлення програмного забезпечення. Оскільки до податкової системи під’єднаний весь бізнес і всі державні установи, вірус за короткий час отримав масове розповсюдження.
 
А бізнес спілкується з усім світом, тож до вечора вівторка вірус охопив більше ста країн світу. Крім України, постраждали Голландія, Польща, Франція. Мені дзвонили і повідомляли, що о 14.00 найбільший порт Роттердама став. До такого ніхто не був готовий», — розповів «УМ» голова ВГО «Українське піратське співтовариство» Сергій Яригін. Хоча є версії, що це не просто збіг обставин, а ця атака готувалася місяць і навіть у вірусах був прописаний час активації.
 
Тепер корпорації підраховують збитки, а кіберполіція вираховує шляхи поширення вірусу і намагається нейтралізувати його.
 
А фахівці з ІТ ламають голови, як убезпечитися від подібних атак.
 
Один із виходів — використання альтернативного програмного забезпечення.
 
«Вірус Petya.A вразив комп’ютери, які використовували програмний продукт компанії Microsoft. Водночас Приватбанк, який з 2013 року використовує операційну систему Linux і є найбільшим корпоративним користувачем цієї системи у світі, досі працює у штатному режимі.
 
На цій же операційній системі працює і Європарламент, і ПАРЄ. До того ж, утримання і розвиток цієї системи набагато дешевші, ніж Microsoft. Але наші органи влади всіляко лобіюють саме Microsoft. Навіть у школах Міністерство освіти чітко прописує використання лише Windows. Хоча така глобалізація і небажання вчитися на власних помилках робить державу безпорадною перед хакерами», — переконаний Сергій Яригін.
 
Він же порадив власникам смартфонів завчасно потурбуватися про збереження потрібної інформації на альтернативних носіях.
 
«Чомусь мені здається, що саме телефон буде наступною мішенню глобальних атак», — зазначає фахівець.