Крим, оборонні угоди і Анна Ярославна: все, що потрібно знати про зустріч Порошенка з Макроном

27.06.2017

«Між нашими країнами —  глибока історія»

 Президент України Петро Порошенко побував з офіційним візитом у Парижі, де зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном, спікером парламенту Жераром Ларше та прем’єр-міністром Едуардом Філіппом.
 
Також український Президент побував у містечку Сенліс, розташованому поблизу Парижа.
 
Саме там встановлено пам’ятник Анні Ярославні, українській княжні, яку нахабно «приватизував» під час своїх відвідин Франції президент РФ Володимир Путін.
 
Розчулений Макрон сказав під час зустрічі: «Між нашими двома країнами є дуже давні відносини, дуже глибока історія, і ви цьому присвятили деякий час сьогодні, щоб віддати належне Анні Київській. Ви показали, наскільки важлива ця історія XI сторіччя». 
 
Він додав, що Франція налаштована поновити переговорний процес у нормандському форматі з залученням ОБСЄ.
 
«Це те, що я пропонував усім сторонам. Якщо ми говоримо про захоплення Криму Росією, Франція завжди підтримувала суверенітет України в межах тих кордонів, які були визнані на міжнародному рівні, відповідно, Франція не визнає анексії Криму», — сказав Макрон.
 
Цього тижня, як повідомляв після зустрічі в Брюсселі з Президентом Європейської ради Дональдом Туском Президент Порошенко, має відбутися «телефонна розмова в Нормандському форматі», тобто за участю лідерів чотирьох країн — України, Німеччини, Франції та Росії.
 
«Петро, чим тобі допомогти?»
 
Водночас зі сторінок ЗМІ досі не сходить візит українського Президента до США.
 
У своєму інтерв’ю, яке дав Порошенко українським телеканалам після повернення з-за океану, він наголосив, що «вже в липні ми чекаємо візит Державного секретаря США Рекса Тіллерсона у Київ, де також будуть продовжені наші напрацювання у Вашингтоні. Ми чекаємо візит Генерального секретаря ООН Антоніо Гуттереша та Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга».
 
Він додав, що вже «майже погоджено» текст угод про співпрацю в оборонній галузі, вони мають бути підписані впродовж двох-трьох місяців під час візиту в Україну міністра оброни США. Президент також підкреслив, що активно просувається і процес надання Україні оборонної зброї.
 
«Це абсолютно чіткі й конкретні угоди, безпрецедентні, які Україна ніколи не мала у наших відносинах зі США», — наголосив Петро Порошенко.
 
«Якщо говорити про головні мої враження від візиту в США і від зустрічі з президентом Трампом — ключова його позиція була не давати поради, а він чітко запитував: «Петро, чим тобі допомогти?». Це позиція справжнього партнера, справжнього друга України», — зазначив Порошенко.
 
«Завдання перед нами стояли надзвичайно важливі. Хочу одразу ж зняти будь-які інсинуації про те, що візит drop-in — тільки сфотографуватися. Нам це було не потрібно», — зауважив Петро Порошенко.
 
«Це не просто перша зустріч, знайомство лідера Сполучених Штатів Америки і вашого покірного слуги, а ми мали дуже важливе завдання, щоб обмінятися думками і озброїти аргументами напередодні тих багатосторонніх і двосторонніх зустрічей, які відбудуться у Гамбурзі у форматі Великої двадцятки», — заявив глава держави.
 
На переконання Петра Порошенка, українській делегації вдалося це завдання виконати.
 
«Були надані не просто аргументи, а матеріали, докази — фотокартки, карти, документи, шеврони і багато інших речей, які чітко доводять російську присутність на Донбасі», — наголосив Президент. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Зустріч Дональда Трампа та Володимира Путіна може не відбутись під час липневого саміту G20 у Гамбурзі. Про це свідчать заяви офіційних осіб РФ і США.
 
Так, за словами прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова, на даний момент підготовка до переговорів Путіна з Трампом не ведеться, оскільки немає конкретних домовленостей про зустріч, передає ТАКС.
 
«На 7 липня поки що нічого не заплановано... якихось домовленостей або підготувань наразі нема», — сказав Пєсков. Він додав, що сторони встигнуть підготуватися, щойно буде така домовленість. Аналогічна риторика і з Білого дому.
 
«Мені нема про що оголосити на цей раз», — констатувала заступник прес-секретаря Білого дому Ліндсі Уолтерс.