Росіяни назвали Сталіна найвидатнішою особистістю всіх часів та народів

27.06.2017
Росіяни назвали Сталіна найвидатнішою особистістю всіх часів та народів

Яка країна — такi й герої...

Йосипа Сталіна 38 відсотків росіян вважають найвидатнішою особистістю усіх часів та народів.
 
Про це свідчать результати опитування російського недержавного соціологічного інституту «Левада-центр», оприлюднені агенцією «Інтерфакс».
 
Друге місце поділили між собою Володимир Путін та Олександр Пушкін, яких до найвидатніших зарахували по 34 відсотки опитаних. 
 
Замикають «видатну» п’ятірку Володимир Ленін (32 відсотки) та Петро I (29 відсотків),« за версією росіян. 
 
Під час аналогічного опитування 2012 року теж лідирував Сталін — iз 42 відсотками, за яким розташовувалися Ленін і Петро І (по 37), Пушкін (29), а Володимир Путін iз 22 відсотками стояв наприкінці п’ятірки.
 
Тепер же російський президент і «цар-батюшка» укріпив позиції та дихає в потилицю самому Сталіну.
 
У першу десятку цього року також увійшли: Юрій Гагарін (20%), Лев Толстой (12% проти 24% 2012 року), Георгій Жуков (12%), Катерина II і Михайло Лермонтов (по 11%).
 
У другій десятці рейтингу — Михайло Ломоносов, Олександр Суворов, Дмитро Менделєєв (усі по 10%), Наполеон I (9%), Леонід Брежнєв (8%), Альберт Ейнштейн, Сергій Єсенін, Михайло Кутузов, Ісаак Ньютон (всі по 7%) та Михайло Горбачов (6%). 
 
Сума відсотків усіх відповідей перевищує 100, оскільки респонденти самі називали імена і могли вказувати кілька варіантів відповіді
 
.Соціологи опитали впродовж 7-10 квітня 1600 мешканців Росії, старших за 18 років, у 137 населених пунктах 48 регіонів РФ.
 
Опитування демонструє гігантський вплив кремлівської пропагандистської машини на населення Росії, відображає генеральну ідеологічну лінію російського керівництва.
 
У всіх на вустах тепер скандальний документальний фільм американського кінорежисера Олівера Стоуна про Володимира Путіна, який у четвер на минулому тижні був показаний по американському телеканалу Showtime, а потім з великою рекламною кампанією і на російському телебаченні.
 
В одному з серії інтерв’ю, які були використані у фільмі, Путін заявив Стоуну, що «перебільшена демонізація Сталіна» — це один зi способів атаки на СРСР та Росію.
 
Путін назвав Сталіна «складною фігурою», але порівняв його з Кромвелем та Наполеоном, які піднялись на хвилі революції і зосередили у своїх руках велетенську владу.
 
На запитання Стоуна про те, чи захоплювалися Сталіним його батьки, Путін відповів: «Звичайно ж. Я думаю, що переважна кількість громадян колишнього Радянського Союзу захоплювалася Сталіним».