На півдні України зібрали перші тонни зерна нового врожаю

27.06.2017
На півдні України зібрали перші тонни зерна нового врожаю

Цьогорічний урожай братиме не кількістю, а якістю. (Фото з сайта unian.net.)

22 червня на Херсонщині та Одещині почали збирати ярі зернові.
 
У перші дні піонери жнив, за повідомленням прес-служби Мінагропроду, зібрали 2,5 тисячі тонн озимого ячменю з 780 гектарів при середній врожайності 31,4 центнера з гектара.
 
Так, на Херсонщині зібрано 2,3 тисячі тонн iз 740 гектарів, а на Одещині — 200 тонн iз 40 гектарів. 
 
Загальна посівна площа сільськогосподарських культур під урожай 2017 року очікується на рівні 26,9 мільйона гектарів, що на 152 тисячі більше показника минулого року.
 
Того ж дня урочисто відкрили масштабний перевантажувальний комплекс ТОВ «Баловненська виробнича база» в Миколаївській області.
 
«Відкриття нового сучасного елеваторного комплексу з його потужностями зі зберігання у 100 тисяч тонн та можливостями з перевантаження зернових та олійних культур на рівні 400 тисяч тонн на рік — вагомий крок до збільшення експортного потенціалу України. У поточному маркетинговому сезоні ми вже експортували рекордні 43,6 мільйона тонн зерна, а запуск таких комплексів дозволить нам не зупинятися на досягнутому», — тішиться заступник міністра агрополітики Олена Ковальова.
 
За її словами, будівництво та введення в експлуатацію елеватора також позитивно вплинуло на зайнятість: тут з’явилося 120 нових робочих місць, а підрозділ із питань логістики та закупівель залучить іще до сотні працівників.
 
Зі стартом жнив Мінагрополітики зібрало спеціальну робочу групу з питань функціонування ринку зерна, у першому засіданні якої взяли участь представники Мінагрополітики, Держ­продспоживслужби, Укргідрометцентру, представники компаній та асоціацій учасників зернового ринку.
 
Обговорили результати 2016/2017 маркетингового року та прогнози на майбутній період.
 
«Протягом останніх семи років Україна збільшила експорт борошна з 83,5 тисячі тонн у 2010 році до 368,9 у 2016-му. Це свідчить про орієнтацію експортерів ­постачати на зовнішні ринки продукцію з доданою вартістю. У маркетинговому сезоні, що закінчується, буде встановлено черговий рекорд за обсягами експорту зерна. Але в наступному сезоні через складні кліматичні умови наші експортні можливості, швидше за все, будуть помірними», — вважає Олена Ковальова.
 
Начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко поінформувала щодо поточних агрометеорологічних обставин.
 
Виявляється, таких екстремальних умов щодо забезпеченості ґрунтів вологою не спостерігалося на території України вже протягом останніх сорока років.
 
Характерною рисою є нестача вологи у ґрунті для нормальної вегетації рослин у центральних та частині північних областей.
 
З огляду на це міністерство із засторогою ставиться до прогнозних показників майбутнього врожаю зернових культур, — їх можна буде зробити тільки після збирання 15-20 відсотків ярих зернових.
 
Незважаючи на можливе скорочення обсягів виробництва, представники зернового сектору очікують високої якості пшениці в цьому сезоні.
 
«Агрокліматичні умови нинішнього сезону в цілому сприяють якісному поліпшенню урожаю пшениці. Очікуємо, що частка продовольчої пшениці може скласти близько 70 відсотків від загального валу», — зазначає президент Української зернової асоціації Микола Горбачов.