Українські баскетболістки вперше за 20 років завершили Євробаскет у «топ-10»

27.06.2017
Українські баскетболістки вперше за 20 років завершили Євробаскет у «топ-10»

Лідер збірної України Аліна Ягупова стала найрезультативнішим гравцем чемпіонату Євробаскету-2017. (Фото з сайта fbu.kiev.ua.)

Попри те, що в Україні багато хто сподівався на сенсаційний успіх вітчизняних баскетболісток на Євробаскеті в Чехії, підсумки ЧЄ неочікуваними назвати навряд чи можна.
 
За головний трофей змагань боролися дві найуспішніші збірні останніх років у Європі.
 
Так, для команди Франції здобуте в Празі «срібло» стало п’ятою поспіль виграною на континентальному форумі нагородою.
 
Водночас для іспанок, які в 2017 році здобули титул найсильнішого колективу Старого світу, ЧЄ взагалі рідко завершується без схо­дження на подіум.
 
Своєрідною несподіванкою сприймається хіба що перше в історії потрапляння на континентальний п’єдестал збірної Бельгії.
 
Проте вже від самого початку змагань бельгійські баскетболістки демонстрували свою максимальну готовність потрапити «в призи».
 
І, можливо, якби їхня зустріч iз майбутнім чемпіоном трапилася не в півфіналі, а пізніше, історична медаль Бельгії мала б значно більше сенсаційного блиску.
 
Участь же команди у втішному «фіналі» виглядає не настільки вражаючою.
 
Проте, розбивши у матчі за третє місце збірну Греції (78:45), бельгійки ще раз продемонстрували шанувальникам жіночого баскетболу невипадковість свого потрапляння на п’єдестал.
 
Примітно, що поразка Іспанії стала для Бельгії єдиною невдачею на ЧЄ-2017.
 
Так само одного разу програли в Чехії й француженки. Зрозуміло, що та прикрість сталася у фіналі ЧЄ, котрий, з огляду на третє поспіль вигране ними європейське «срібло», перетворився для Франції на справжнє зачароване місце.
 
Фінал-2017 став повторенням головного поєдинку ЧЄ 2013 року.
 
Однак, якщо чотири роки тому представниці Піренеїв взяли «золото» завдяки мінімальній перевазі, то цього разу чемпіона та віце-чемпіона на фініші турніру розділили 16 балів.
 
Нагадаємо, що змагалися на турнірі в Чехії з іспанками й наші баскетболістки.
 
У другому турі групового етапу підопічні Володимира Холопова поступилися майбутньому переможцю 18 пунктами.
 
Могли наші дівчата зустрітися на Євробаскеті-2017 i з Францією.
 
Проте їхньому побаченню в чвертьфіналі завадили словачки.
У підсумку «синьо-жовті» посіли на ЧЄ-2017 десяте місце, хоча, за передстартовими прогнозами, могли досягти значно більшого.
 
Утім, споглядаючи назад та аналізуючи турнірну сітку, можливостей пройти далі чвертьфіналу в наших дівчат було не так уже й багато.
 
Зрештою, за останні 20 років жіноча збірна України вперше завершила Євробаскет у «топ-10». І це, варто визнати, знакове досягнення.
 
Без сумніву, один із факторів цього прогресу — гра неперевершеної Аліни Ягупової, котра за підсумками чеських баталій здобула титул найрезультативнішого гравця, закидаючи в  середньому за матч 21,3 очка. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Фінал. Іспанія — Франція — 71:55. Матч за третє місце. Бельгія — Греція — 78:45. Півфінали. Іспанія — Бельгія — 68:52, Греція — Франція — 55:77. Чвертьфінали. Іспанія — Латвія — 67:47, Бельгія — Італія — 79:66, Туреччина — Греція — 55:84, Франція — Словаччина — 67:40.