На Донбасі пропонують хлібне перемир’я до кінця літа

23.06.2017
Тристороння контактна група в Мінську підтримала звернення місцевих рад Донбасу про початок так званого «хлібного перемир’я», яке передбачає дотримання режиму тиші українськими військами і російськими окупантами на час збирання врожаю на прифронтових полях.
 
Згідно з попередніми домовленостями, які озвучила речник представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дар’я Оліфер, «хлібне перемир’я» повинно початися в суботу, 24 червня. 

 

Тоді як спецпредставник голови ОБСЄ в Україні і в тристоронній контактній групі Мартін Сайдік наголосив, що сторонам конфлікту на сході України запропоновано тримати перемир’я для збору врожаю до кінця літа: з 24 червня до 31 серпня цього року.

 

"Робоча група представила пропозицію так званого "врожайного перемир'я" – повного припинення вогню на всій контактній лінії на період збору врожаю з 24 червня до 31 серпня. Ініціатива, звісно, отримала підтримку ТКГ. Учасники зустрічі пообіцяли передати це своєму політичному керівництву", – повідомив пан Сайдік.

 
Зрозуміло, що потрібної хлiборобам тиші дотримуватимуться підрозділи ЗСУ, тоді як ворог, як і під час усіх інших «мирових», провокуватиме на вогонь у відповідь. Про конкретні гарантії безпеки ватажки терористичних «ДНР» і «ЛНР», а також їхні ляльководи в Кремлі наразі не обмовилися жодним словом. 
 
Тож не дивно, що в четвер зранку бойовики обстріляли житлові квартали Мар’їнки з мінометів калібру 82 мм, унаслідок чого 43-річна місцева мешканка зазнала осколкових поранень правого передпліччя та лівого стегна, коли міна прилетіла в її будинок.
 
Станом на обід четверга поліція все ще не могла задокументувати наслідки обстрілу житлового кварталу Мар’їнки, оскільки будинок, який зазнав руйнувань, перебуває в «сірій зоні» під прицілом ворога. Усе, що вдалося правоохоронцям, — це опитати постраждалу в лікарні. 
 
Доки «хлібне перемир’я» не настало, прес-центр Держприкордон­служби повідомляє, що через обстріли на Донеччині в ніч на четвер без водопостачання залишилося 72 населенi пункти, в яких проживає 388 тис. людей! Ідеться про міста та села в п’яти районах області (Покровський, Селидовський, Волноваський, Добропільський i Мар’їнський) та селища Олександрівка.
 
Згодом централізоване водопостачання частково відновили. «Перебили електромережу, яка живить станцію, внаслідок чого впродовж кількох годин вона не працювала. Але згодом «Вода Донбасу» насосну станцію знову запустила — агрегати переключили на іншу лінію електропостачання», — повідомив голова Донецької обладміністрації Павло Жебрівський. 
 

ДО РЕЧІ 

Спостерігачі місії ОБСЄ внаслідок інциденту в Ясинуватій не постраждали, проте перебувають у шоковому стані, повідомив заступник голови місії Олександр Хуг.
 
«Ми закликали сторони притягнути до відповідальності винних та ідентифікувати тих, хто скоїв цей вчинок. Ми й далі наполягатимемо, щоб нам не перешкоджали виконувати нашу роботу», — зауважив пан Хуг.
 
Зазначимо, що обурення спостерігачів викликав збройний напад на представників місії в окупованій Ясинуватій 20 червня: тоді двоє озброєних чоловіків напали на два патрулі ОБСЄ і намагалися розбити скло автомобілів та стріляли в напрямку автомобілів, коли ті намагалися покинути місце інциденту.
 
Відтак українська сторона ТКГ у Мінську також висловила обурення черговим випадком агресії щодо патруля СММ ОБСЄ і вимагає знайти і покарати винних.