Від ліцензій — до медалей: на чемпіонати Європі українські боксери тримають високу марку

23.06.2017
Від ліцензій — до медалей: на чемпіонати Європі українські боксери тримають високу марку

Після вельми скромного виступу в Ріо українські боксери на чолі з ветераном Миколою Буценком (на фото) демонструють упевнену оду на домашньому ЧЄ в Харкові. (Фото прес-служби НОК України.)

Маючи за плечима досить потужні боксерські традиції, Україні було не надто складно виграти право на проведення чемпіонату Європи-2017.
 
Президент Європейської конфедерації боксу Франко Фальчинеллі, даючи старт турніру в Харкові, наголосив, що вибір нашої країни в якості господаря ЧЄ був невипадковим.
 
Без сумніву, в світі аматорського боксу й досі пам’ятають масштабний тріумф українських майстрів шкіряної рукавички на Олімпіаді-2012 в Лондоні.
 
Відтак закономірно, що пара головних героїв тих Ігор, попри свою зайнятість у професіональному боксерському житті, — Василь Ломаченко та Олександр Усик — стали, так би мовити, офіційними обличчями харківського ЧЄ, виступаючи своєрідними послами цих змагань.
 
«Кожна велика перемога починається з маленького кроку. Сьогодні на кону — чемпіонат Європи. Ніколи не здавайтеся й пам’ятайте, для чого ви робили той перший крок», — так перед домашнім ЧЄ дворазовий олімпійський чемпіон, володар двох чемпіонських поясів WBO в напівлегкій та другій напівлегкій вазі надихав членів національної збірної України.
 
Слід визнати, що після переходу іменитих Ломаченка, Усика, Берінчика, Шелестюка, Гвоздика на профі-ринг нова генерація вітчизняних боксерів-аматорів лише починає своє становлення.
 
Приміром, олімпійський турнір у Ріо-2016 жодної медалі Україні не приніс.
 
Проте виступити на домашньому турнірі погано наші олімпійці права не мають, тим паче що в Харкові вирішуватиметься доля путівок на майбутній чемпіонат світу-2017 в Гамбурзі.
 
Тож першим ключовим орієнтиром на ЧЄ для наших збірників став чвертьфінал, адже по вісім кращих боксерів із кожної категорії гарантовано отримають перепустки на «мундіаль».
 
Слід визнати, що головний наставник національної збірної Дмитро Сосновський та його команда доволі непогано підготувалися до домашнього турніру, чвертьфіналістами котрого стали вісім із десяти українських боксерів.
 
При цьому шестеро з них дісталися півфіналу. Одним із перших місце в «топ-4» оформив ветеран синьо-жовтої збірної Микола Буценко (вагова категорія до 56 кг), який без особливих проблем здолав шотландця Лі Макгрегора.
 
Не виникло запитань у суддів щодо переваги українського боксера й у протистоянні нашого Олександра Хижняка (до 75 кг) та росіянина Петра Хамукова.
 
Не такими легкими, по суті, але, загалом, успішними за формою виявилися й поєдинки наших Дмитра Замотаєва (до 52 кг) проти Давіда Алавердяна з Ізраїлю, Юрія Шестака (до 60 кг) — з французом Софьяном Уміхом, Євгена Барабанова та Парвіза Багірова з Азербайджану.
 
Своє вагоме слова сказав і український супертяж (понад 91 кг) Віктор Вихрист, який одноголосним рішенням суддів виграв бій у румуна Міхая Ністора.
 
Не змогли виграти свої чвертьфінали лише Назар Куротчин (до 49 кг) — у росіянина Василя Єгорова та Рамазан Муслімов (до 91 кг), який поступився Омбі Біонголо з Франції.
 
А ще раніше зійшли з дистанції наші Володимир Скрипка (до 81 кг) та Мгер Оганісян (до 64 кг).