Після «елітної»втрати: Дніпро заявив у другу лігу одразу дві команди

23.06.2017
Що день, то все цікавішим стає життя-буття в українському футболі.
 
У час, коли екс-наставник «Динамо» Сергій Ребров узгодив умови своєї трудової угоди з «Аль-Ахлі» з Саудівської Аравії, сам динамівський клуб заявляє про втрату доступу до кредитних траншів у націоналізованому державою «При­ватбанку».
 
При цьому один із віце-президентів ФФУ Артем Франков анонсує небувалу реформу вітчизняного футбольного господарства, згідно з якою прем’єр-ліга та перша ліга може перейти під єдине управління першої інстанції, а другий дивізіон об’єднається з аматорами в напівпрофесіональну національну лігу.
 
Поки ж питання глобальної трансформації перебуває в процесі обговорення, на своїх зборах Професіональна футбольна ліга — а саме вона наразі опікується Д-1 та Д-2 — прийняла до складу своїх членів більше десятка нових клубів й окреслила формати наступних чемпіонатів у своїх підконтрольних лігах. 
 
Левова частка новачків — учорашні аматори, серед яких фігурує й «Металіст-1925», фанати котрого, нагадаємо, зірвали фінал Аматорської ліги й ледь не позбавили клуб, за словами президента ФФУ Андрія Павелка, майбутнього в другій лізі.
 
Посеред 25 учасників майбутнього чемпіонату в третьому за силою дивізіоні країни опинився й «Дніпро», котрий уперше в своїй історії вилетів з еліти вітчизняного футболу й начебто мав осісти в першій лізі, проте, згідно з розпорядженням контрольно-дисциплінарного комітету ФІФА, понизився ще нижче. 
 
Багато хто сподівався, що, обтяжений боргами дніпровський клуб, який належить олігарху Ігорю Коломойському, розпочне процедуру банкрутства, проте наразі цього не сталося.
 
Однак, як свідчить колишній гравець клубу Роман Зозуля, команду зовсім не надовго залишили в активному стані.
 
Тим часом клубну арену «Дніпра» та тренувальну базу, котрі після націоналізації «Приватбанку» Коломойського опинилися в державній власності, державним підприємством «Система електронних торгів арештованим майном» уже виставлено на аукціон. Розходяться світом і футболісти «Дніпра».
 
Одразу п’ятеро його виконавців перейшли до луганської «Зорі». Натомість багаторічний капітан команди Руслан Ротань новий сезон планує провести в чеській «Славії», де нині проходить оглядини.
 
Цікаво, що гратиме в другій лізі одразу два клуби-новачки з Дніпра. На зборах ПФЛ несподіваного новонародженого гостя, котрий, оминувши аматорську лігу, одразу заскочив у професіонали, й носитиме назву «Дніпро-1», представляв почесний президент клубу, народний депутат Юрій Береза.
 
«У нас є все для участі в другій лізі. Усе буде офіційно. Я узяв зобов’язання перед ветеранами «Дніпра», вам не буде соромно за нас», — цитує народного обранця сайт footboom.com.
 
За словами Берези, ініціатором створення цього проекту є колишній футболіст дніпровського клубу Роман Зозуля.
 
«Ми маємо домовленість зі стадіоном «Метеор», «Дніпро-Ареною». Ультрас, громада міста Дніпро, полк «Дніпро-1», — усі підтримують нас. Я є почесним президентом і керуватиму цим клубом», — наголосив Юрій Береза (командир полку спеціального призначення «Дніпро-1» Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, сформованого з добровольців).
 
Подейкують, що саме спортивний клуб «Дніпро-1» стане тим необтяженим боргами носієм, за допомогою якого намагатимуться якнайшвидше повторно вивести на найвищу орбіту представника футбольної Дніпропетровщини.
 
«Це дуже великий крок для нової (старої) команди. Так, я вважаю, що СК «Дніпро-1» — це той самий «Дніпро», але з новими обличчями біля керма», — каже Зозуля.
 
Щодо долі іншого невдахи минулого чемпіонату країни серед елітних команд, то, попри серйозні фінансові проблеми, «Волинь» не залишила професіональну когорту й опинилася серед майбутніх учасників першої ліги, в якій, за попереднім прогнозом, гратиме 18 колективів.