Гроші, летальна зброя та зміна мінського формату: що Порошенко хоче «привезти» з США

21.06.2017
Гроші, летальна зброя та зміна мінського формату: що Порошенко хоче «привезти» з США

Петро Порошенко біля меморіалу жертвам Голодомору у Вашингтоні.

Свій офіційний візит до США Президент України Петро Порошенко розпочав із відвідин меморіалу жертвам Голодомору та зустрічі з українською громадою.
 
Діаспорянам Порошенко подякував за підтримку.
 
«Діаспора робить дуже багато для допомоги Україні, — сказав Президент. — Завдяки зусиллям української громади військові, які отримали поранення в АТО, отримують у США необхідну підтримку і допомогу в лікуванні та реабілітації. Разом з українцями в усьому світі нам вдалось не просто зупинити російську агресію, а не дати здійснитись планам Путіна щодо відновлення російської імперії. За три роки вдалося відродити нову потужну Українську армію, яка набула унікального досвіду». 
 
Проте всі ключові зустрічі українського Президента були заплановані на пізніший час (за Києвом). На момент, коли верстався номер, не було відомо, чи відбудеться зустріч Порошенко—Трамп тет-а-тет.
 
Спочатку шлося про те, що президенти зустрінуться у присутності віце-президента Майка Пенса та радника з національної безпеки Сполучених Штатів Герберта Макмастера.
 
«Дуже важливо, що моя зустріч як українського Президента в Білому домі буде раніше, ніж зустріч Путіна», — не приховував Петро Порошенко можливості донести до американської влади правду про ситуацію в Україні раніше, ніж викладе своє бачення очільник Кремля. 
 
Як відомо, ключовою темою переговорів має стати врегулювання конфлікту на Донбасі.
 
А відтак, iмовірно, говоритимуть про перспективи надання летальної зброї та виділення фінансової допомоги Україні.
 
Ймовірно, буде запропоновано зміну формату переговорів, адже Мінськ практично вичерпав себе.
 
«Зараз українська сторона, на мою думку, не може запропонувати чогось принципово нового в темі подолання конфлікту на Донбасі, — сказав у коментарі українській службі ВВС Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.
 
— Але зміна формату переговорів замість Мінська, яку допускають зокрема і у США, була б бажана. Але в цій темі має йтися не лише про входження нових учасників, наприклад США, до групи переговорників. Ключовим за умови нового формату має стати зміна статусу Росії. Зараз мінський формат — це, фактично, шлях врегулювання кризи як внутрішнього українського конфлікту. Якщо уявити неможливе і Росія отримає статус однієї зі сторін конфлікту, це би була ефективна зміна формату. Але наразі я не бачу, як це можна реалізувати, зважаючи на позицію Росії».