Куратор чесної гри: у керівному штабі ФФУ з’явився антикорупційний прокурор

20.06.2017
Міжсезоння — хороша пора для вирішення організаційних та кадрових питань.
 
Минулого уїк-енду найгарячішою точкою в українському футболі була штаб-квартира Федерації футболу України, де проходив ХХ звітно-виборний Конгрес організації.
 
Попри те, що два роки тому колективні члени ФФУ вже обирали собі президента, дане питання знову фігурувало в робочому плані зібрання.
 
В останні роки проведення дострокових виборів голови ФФУ спричиняли конфлікти всередині українського футболу.
 
Цього ж разу передчасна процедура обрання його очільника була обумовлена зовсім іншими факторами.
 
Після зміни вітчизняного законодавства в сфері громадських організацій перевибори були потрібні ФФУ для юридичного перезавантаження.
 
За великим рахунком, процедура обрання нового президента громадської спілки Федерації футболу України (саме такою тепер буде офіційна назва цього органу) мала формальний характер.  
 
Обраний у 2015 році головою ФФУ Андрій Павелко, як і двоє його віце-президентів — Вадим Костюченко та Олександр Бандурко — по суті, просто пройшли процедуру свого перезатвердження.
 
Приміром, підтримку, котру отримав від делегатів президент, була одноголосною.
 
Утім, варто відзначити, що після зміни статутних документів термін повноважень президента ФФУ збільшився з чотирьох до п’яти років.
 
Попри відсутність інтриги у президентських виборах сказати, що Конгрес вийшов прісним та нецікавим не можна.
 
Чи не головна з інтриг розгорнулася навколо однієї з посад першого-віце президента спілки, котру обійняв заступник Генерального прокурора — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.
 
Для багатьох його поява в керівному штабі ФФУ стала повною несподіванкою, проте, у світлі останніх заяв Павелка про те, що українському футболу, що погруз у болоті «договірняків», потрібні гучні розслідування, все виглядає доволі логічно.
 
«Назар Холодницкий куруватиме боротьбу з договірними матчами і корупцією в українському футболі. Це кадрове рішення було підготовлене і погоджене з відповідними компетентними органами УЄФА та ФІФА. Поява в структурі ФФУ футбольного антикорупційного прокурора відповідає сучасному міжнародному тренду боротьби з корупцією у футболі — проблемі, яку зараз називають в Україні раковою пухлиною гри №1», — повідомила прес-служба федерації.
 
Іще одне важливе питання, котре не залишилося без уваги «конгресменів, стосувалося незгоди кількох колективів прем’єр-ліги проводити свої гостьові поєдинки чемпіонату країни в Маріуполі, футбольний представник якого за підсумками змагань у першій лізі знову повернувся до елітної когорти.
 
Зокрема, керівництво «Динамо» прямо говорило, що перебування на Донбасі динамівських футболістів та їхніх уболівальників не є безпечним.
 
Продовжуючи тему, віце-президент УЄФА та колишній президент ФК «Динамо» Григорій Суркіс на Конгресі ФФУ наголосив:
 
«У якості керівника комітету УЄФА з питань стадіонів та безпеки змагань я головував на багатьох зустрічах, нарадах і інших заходах в цій сфері, у тому числі і на масштабних міжнародних конференціях. І скрізь чув єдину думку: безпека — це пріоритет номер один! Логіка проста: де безпечно — там граємо. Де ризики занадто високі, є серйозні неконтрольовані чинники — там не граємо». На думку Суркіса-старшого, першим, про що має думати ФФУ, дозволяючи командам УПЛ грати в Маріуполі, має бути турбота про життя та здоров’я людей».
 
Водночас очільник ФФУ переконаний, що Маріуполь — мирне українське місто. І має всі можливості для безпечного проведення футбольних матчів найвищого рівня.
 
«Місцева влада і поліція вже надали всі необхідні гарантії. Переважна більшість клубів не виказала жодних сумнівів щодо того, чи їхати в Маріуполь. Увесь останній рік тут грали клуби Першої ліги з усієї країни — від Стрия до Краматорська, від Києва до Миколаєва. Це абсолютно штучно створена проблема. Я закликаю клуби ще раз переглянути усі гарантії безпеки, які їм були надані й прийняти єдине вірне рішення, — відповідно до календаря приїхати до Маріуполя й подарувати місту свято», — відначив Павелко. 
 
До речі, як і передбачалося, своє чергове повернення до еліти вітчизняного футболу маріупольський клуб зробить під новим брендом.
 
Реагуючи на закон про декомунізацію, клуб із берегів Азову змінив свою назву з «Іллічівця» на «Маріуполь».