Польща замінить Україну в Раді Безпеки ООН

14.06.2017
До Ради Безпеки ООН обрано п’ятьох нових непостійних членів на 2018—2019 роки.
 
Ними стали Польща, Кувейт, Екваторіальна Гвінея, Перу і Республіка Кот-д’Івуар.
 
Польща була єдиним кандидатом від групи країн Східної Європи.
 
Вона замінить Україну серед непостійних членів Ради Безпеки ООН iз 1 січня  2018 року. Щоб бути обраною, Польща провела необхідну лобістську роботу.
 
А під час голосування на форумі Генеральної асамблеї ООН ця країна отримала 190 голосів (дві держави утрималися від голосування).
 
Польща подала свою кандидатуру до Радбезу ООН у 2009 році.
 
Це вже вшосте наші сусіди стали непостійним членом Радбезу. Як заявив президент країни Анджей Дуда, «Польща буде представником нашого регіону в цій великій всесвітній організації, яка піклується про мир у всьому світі й має велике значення, коли йдеться про побудову глобального закону і порядку».
 
«Це велика перемога польської дипломатії і важливий успіх нашої зовнішньої політики. Ми починаємо діяти глобально і не боїмося значних викликів», — заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський. Польща займатиметься глобальними питаннями, але не забуде про конфлікт в Україні, додав він. Міністр Ващиковський нагадав, що головна мета Ради Безпеки ООН — зберегти спокій у світі. Він зауважив, що цю мету не можна зводити лише до мілітарних питань. «На мир впливає також багато інших чинників, наприклад міграція. Ми хочемо допомагати у вирішенні цих проблем», — зазначив голова польської дипломатії.
 
Польща буде прагнути до реформування ООН, зокрема до зміни правил, які існують у Радбезі.
 
Йдеться про те, пояснив керівник польської дипломатії, щоб обмежити право на вето державам, якщо резолюція Ради Безпеки ООН стосується збройного конфлікту за участю країни, яка блокує вето. Це прямий натяк на дії Росії.
 
Україна, яка як представник Східної Європи передасть свої повноваження у Радбезі Польщі, була обрана до цього авторитетного органу ООН 2015 року на тлі захоплення світу героїзмом Майдану 2014 року.
 
Мусимо з прикрістю констатувати, що за ці півтора року перебування в Радбезі Україна не використала свої можливості як член такого поважного світового органу.
 
Жодних ініціатив, які б мали практичне значення для нашої країни. Делегація України в Радбезі віддзеркалює увесь непрофесіоналізм та убогість української дипломатії.
 
З грудня 2015 року постійним представником України при ООН є Володимир Єльченко, син секретаря ЦК Компартії України з ідеології Юрія Єльченка, та колишній висуванець Партії регіонів на посаду глави МЗС.
 
Важко очікувати на повагу до України, коли її представник під час головування на засіданні Радбезу зачитує заяву англійською мовою з папірця і з акцентом учня 7-го класу провінційної школи.
 
Може, хоч Польща виконуватиме за нас ті завдання, які так і не спромоглася виконати делегація України за час дворічного перебування в складі Радбезу.