В InformNapalm закликали Раду позбавити колаборантів права голосувати

14.06.2017
В Україні потрібно прийняти закон про колабораціонізм, згідно з яким особам, які співпрацювали з терористами, буде заборонено обирати, обиратися, працювати у державних та силових структурах України.
 
До таких дій народних обранців закликає речник спільноти InformNapalm Михайло Макарук від імені всієї команди волонтерів, яку він представляє.
 
«Наша команда активно взяла участь у розробці законопроекту про колабораціонізм. Усіх це лякає. Але вибачте: якщо ти співпрацював із терористами, якщо ти був одним iз них, якщо ти зраджував свою Батьківщину, то ти не маєш права обирати, обиратися, працювати у державних та силових структурах. Це буде набагато яскравіше і краще, ніж люстрація», — заявив пан Макарук під час «круглого столу» на тему «Гібридна (інформаційна) агресія РФ. Відповіді України».
 
До речі, «круглий стіл» організував Міжнародний інформаційний консорціум «Бастіон», відомий своєю протидією російській пропаганді. 
 
За даними спільноти Inform­Napalm, наразі дуже багато чиновників, які підтримували сепаратизм, організовували так звані «референдуми», просто «міняють один прапор на інший» після звільнення міст і сіл Донбасу. 
 
Україна також потребує законодавчих змін для ефективної боротьби СБУ з проявами сепаратизму та зазіханням на територіальну цілісність України.
 
«У нас багато критикують Службу безпеки України, але на даний момент у них немає законодавчих механізмів протидіяти. Вони нічого не можуть зробити з таким явищем, як, наприклад, «побутовий сепаратизм». Вони не можуть якось боротися зi ЗМІ, які активно пропагують антиукраїнську діяльність. І тому нам потрібна низка глобальних змін в українській законодавчій сфері. Насамперед iдеться про інформаційну безпеку та можливість роботи для СБУ», — зазначає Михайло Макарук. 
 

ДОВІДКА «УМ»

До складу МІК «Бастіон», який було створено влітку 2016 року, входять українські та зарубіжні неурядові організації, що протидіють російській пропаганді в інформаційному просторі. 
 
Засновниками консорціуму стали група «Інформаційний спротив», InformNapalm, Центр дослідження армії, конверсії та роззброєння, Бюро протидії гібридній війні.
 
Згодом до складу «Бастіону» увійшов і «Український кіберальянс» (UCA).
 
Ще 28 жовтня 2016 року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов і «Міжнародний інформаційний консорціум «Бастіон» підписали Меморандум про взаємодію з метою протидії російській пропаганді.