Українські стрибуни у воду стартували на чемпіонаті Європи зі «срібла»

14.06.2017
Українські стрибуни у воду стартували на чемпіонаті Європи зі «срібла»

Київ приймає чемпіонат Європи зі стрибків у воду. (Фото www.len.eu.)

Починаючи з 2009-го в кожен непарний рік Європейська ліга плавання проводить окремий чемпіонат континенту зі стрибків у воду.
 
Обираючи господарів для перших чотирьох турнірів, функціонери LEN демонстрували неабияку консервативність — по два рази довіряючи право проведення єврофорумів італійському Турину та німецькому Ростоку.
 
Хоча, здається, питання тут не стільки в консерватизмі організаторів, як у небажанні інших країн концентруватися на вузькопрофільному виді спорту з вельми обмеженою аудиторією шанувальників.
 
По суті, організацією та проведенням дебютних ЧЄ в Італії та Німеччині, опираючись на своїх легендарних стрибунів у воду, займалися фанати своєї справи.
 
Просувати форум у Турині його організаторам допомагала їхня зіркова землячка Таня Каньотто.
 
Обличчям німецьких ЧЄ були знані Патрік Хаусдінг та Саша Кляйн.
 
У заявці ж Києва, котрий обрали господарем ЧЄ-2017, вочевидь не обійшлося без згадування вагомих успіхів не­змінного лідера синьо-жовтої збірної — восьмиразового чемпіона континенту —  миколаївця Іллі Кваші.
 
Хоча, насправді, здобутки вітчизняних стрибунів у воду не обмежуються досягненнями однієї лише персони.
 
В останні роки європейські першості «синьо-жовті» завершували з пристойним командним доробком.
 
Зокрема, на попередньому чемпіонаті Європи з водних видів спорту, що торік проходив у Лондоні, українська збірна стрибунів виграла вісім нагород, з яких три мали золоту пробу.
 
Думається, не в останню чергу їхні досягнення пов’язані з роботою профільної федерації, котру очолює Ігор Лисов.
 
Відзначимо, що під його патронатом уже кілька років в столиці функціонує центр спорту «Ліко», де, власне, 12-18 червня й проходить чемпіонат Європи-2017 зі стрибків у воду.
 
«Я впевнений, спортсмени покажуть, наскільки фантастичним є наш вид спорту», — сказав на церемонії відкриття пан Лисов.
 
Під час змагань буде розіграно 13 комплектів нагород.
 
Без сумніву, головний тренер нашої збірної Тамара Токмачова була б не проти, якби її підопічні піднялися на п’єдестал у кожній з дисциплін, проте в Києві «синьо-жовті» виступатимуть у далеко не найсильнішому складі.
 
Одразу двоє лідерів команди — Юлія Прокопчук та Олена Федорова — в декретній відпустці.
 
Частину місць у національній команді отримали дебютанти, проте це аж ніяк не заважає «синьо-жовтим» будувати медальні плани.
 
«Ми маємо сильну команду з кількома новими обличчями», — наголошує головний тренер.
 
На підтвердження її слів  уже в перший день турніру в синьо-жовтій скарбничці з’явилося «срібло», котре в командних змаганнях здобули Олександр Горшковозов та Вікторія Кесар.
 
«Емоції переповнюють, адже ми виграли медаль удома, в своєму басейні. Дякуємо глядачам за неймовірно теплу підтримку», — відзначила Кесар.
 
Новоспечені віце-чемпіони континенту зізнаються, що на старті баталій їм було важко впоратися з нервами, проте, як-то кажуть, згодом «розстрибалися».
 
У боротьбі за вище місце на п’єдесталі український дует випередив майже на шість балів тандем знаних російських стрибунів — Мінібаєв/Бажина.
 
Утім французи Метью Россе/Лаура Маріно були поза конкуренцією.