Природна діагностика: турецькі експерти навчили українських берегти ліс

13.06.2017
Спеціалісти українських лісозахисних підприємств по­стажувалися, як використовувати біологічні й біотехнічні методи контролю шкідників і хвороб лісу, в Туреччині.
 
Під час практичних семінарів турецькі колеги поділилися досвідом ефективного ведення лісового господарства у своїй країні.
 
Зокрема — про параметри, які використовують для оцінки функціонування лісових екосистем, шкалу дефоліації дерев різних порід і категорій.
 
Розповіли і про заходи для забезпечення постійного моніторингу інвазивних і карантинних видів лісів.
 
Турецькі колеги порадили також, як краще боротися зі шкідливими комахами та хворобами лісових насаджень.
 
Зокрема, рекомендували розповсюдити детальну інформацію, яка допоможе правильно визначати категорії санітарного стану лісів для загального моніторингу.
 
Такі довідники мають містити інформацію, як визначати ступінь пошкодження дерев комахами і шкідниками кожної породи дерев.
 
Корисними також стали поради щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконні вирубки, підпал лісу, механізми запобігання різним видам порушень та проведення контролю діяльності лісових підприємств.
 
У рамках навчання українська група відвідала біолабораторію, де оглянула приміщення та обладнання, отримала практичні навички.
 
Також для практичних навичок відвідали лісові насадження різних регіонів Чорноморського регіону (Шавшат, Артвін, Хопа) в осередках масового розмноження короїдів, оглянули феромонні пастки, отримали консультацію з визначення причин всихання смерекових насаджень.
 
Цінними стануть і практичні навички, як проводити заходи біоконтролю короїдів та інших шкідників у лісових наса­дженнях.
 
Турецькі лісівники вважають дуже важливою міжнародну співпрацю щодо біологічного захисту насаджень від шкідників.
 
Тому планують продовжувати її з українськими колегами.
 
Найближчі плани, оприлюднені прес-службою Держлісагентства, — впровадження біологічних методів захисту лісу в Україні та заснування двох лабораторій, де вирощуватимуть спеціальних паразитів і хижаків для біологічного захисту лісів України.