Скандал на весь світ: чому Близький Схід виступив проти Катару

07.06.2017

Чотири арабські країни регіону Перської затоки — Саудівська Аравія, Бахрейн, ОАЕ і Єгипет — 5 червня розірвали дипломатичні відносини з Катаром, пояснивши це необхідністю захисту від тероризму та екстремізму.

Наступного дня до бойкоту приєдналися ще чотири країни: Йемен, тимчасовий уряд Лівії, Мальдіви та Республіка Маврикій.

Катар також виключають зі складу арабської коаліції, яка веде боротьбу з повстанцями-хуситами в Ємені. 

За що покарали?

У повідомленні державної інформаційної агенції Саудівської Аравії SPA йдеться, що королівство вирішило розірвати з Катаром відносини, «користуючись правом, гарантованим міжнародними законами, з метою захисту національної безпеки від тероризму та екстремізму».
 
Державна інформагенція повідомила, що Ер-Ріяд закрив кордони з Катаром і припинив усі наземні, морські і повітряні сполучення зі своїм сусідом.
 
Офіційні особи Саудівської Аравії водночас закликали «всі братські країни і компанії зробити те ж саме». 
 
Бахрейн, союзник Саудівської Аравії, звинуватив Катар у «підтримці збройної терористичної діяльності та фінансуванні пов’язаних з Іраном груп для саботажу і поширення хаосу».
 
Він дав своїм громадянам у Катарі 14 днів на те, щоб покинути країну.
 
У заяві міністерства закордонних справ Бахрейну говориться, що дипломатична місія країни покине Доху, столицю Катару, впродовж 48 годин.
 
Формальним приводом для розриву дипвідносин називають підтримку Катаром терористів, зокрема, «Ісламської держави» та «Аль-Каїди».
 
Коаліція під проводом Саудівської Аравії також закинула Досі «підтримку терористичних організацій в Ємені».
 
Манама звинуватила Катар у «підбурюванні» та «фінансуванні пов’язаних з Іраном груп для організації диверсій та паніки у Бахрейні», а Каїр — у «ворожій діяльності проти Єгипту».
 
За цими туманними звинуваченнями у «ворожій діяльності» не зовсім зрозуміло, за що ж насправді покарали Катар.
 
Чіткіші роз’яснення дала британська газета «Файненшл Таймс».
 
Насправді ж дотеперішні друзі Катару не можуть вибачити йому виплату колосального викупу в один мільярд євро, який Доха виплатила наприкінці 2015 року Ірану та джихадистам за звільнення викрадених під час соколиного полювання на території Іраку 26 членів королівської родини Катару.
 
Інші країни регіону розглядають історію з викупом лише як прикриття для фінансування терористів та зраду інтересів мусульманських сунітських країн.
 
За інформацією британського видання, 400 млн. євро з мільярдного викупу осіли в Ірані, 300 млн. отримали пов’язані з Іраном через радикальне угруповання «Хезболла» іракські бойовики, а решта грошей потрапила до пов’язаного з «Аль-Каїдою» сирійського угруповання «Тахрір аль-Шам».
 
Саудівську Аравію розлютило, що гроші були виплачені її головному супернику в регіоні — Ірану. 

Помирити сусідів 

У відповідь на розрив дипломатичних відносин катарська влада назвала це рішення «сумним, несправедливим і безпідставним».
 
Раніше Катар відкидав звинувачення у підтримці тероризму і заявляв, що проти них розгорнули кампанію наклепу.
 
На тлі новин iз Перської затоки нафта марки Brent на азійських ринках відразу здорожчала на 0,5 відсотка до 50,18 долара і тенденція зростання ціни триває.
 
Інформація про блокаду Катару іншими країнами Перської затоки викликала паніку серед населення.
 
Супермаркети Дохи беруть штурмом, запасаючись усіма можливими продуктами.
 
У зв’язку з морською та повітряною блокадою будуть припинені також і поставки продуктів, які йшли головним чином через Саудівську Аравію.
 
Катар залежить від імпорту молока, рису, яєць, мінеральної води та багатьох інших базових харчових продуктів. 
 
Авіакомпанія «Катар Ейрвейз», яка є найбільшою і найсучаснішою в районі Перської затоки, з вівторка відмінила всі рейси iз Саудівською Аравією, ОАЕ, Єгиптом та Бахрейном.
 
Доха є одним iз головних транспотних вузлів повітряного сполучення на Близькому Сході, її виключення руйнує систему повітряного сполучення в регіоні. 
 
На сполох б’є ФІФА, яка виступає організатором у Катарі чемпіонату світу з футболу 2022 року.
 
Але найбільш занепокоєні конфліктом Сполучені Штати та країни Заходу.
 
Адже конфлікт виник у середовищі країн, які є головними союзниками Заходу в боротьбі з ісламським тероризмом, сварка між ними руйнує систему колективної протидії «Ісламській державі».
 
Держсекретар США Рекс Тіллерсон закликав держави Перської затоки, що розірвали дипломатичні відносини з Катаром, до єдності.
 
Тіллерсон назвав рішення країн «несподіваним» і закликав сторони сісти за стіл переговорів та усунути розбіжності.
 
Держсекретар США також заявив про готовність допомогти в усуненні проб­леми та бути посередником у переговорах між конфліктуючими сторонами.
 
У Катарі розташовується велика військова база США.
 
Ситуація довкола Катару привернула увагу ключових гравців світової політики.
 
Низка країн запропонувала посередництво в дипломатичному конфлікті у Перській затоці.
 
Серед них — США, Росія, Туреччина. Судан заявив про готовність стати арбітром та «зробити все необхідне, щоб сприяти спокою та примиренню в інтересах населення», йдеться у повідомленні МЗС країни.
 
Виступити посередником також намагається Кувейт.