Відпочивальники не хочуть їхати до окупованого Росією півострова

07.06.2017
Відпочивальники не хочуть їхати до окупованого Росією півострова

Крим «відпочиває» від туристів. (Фото з сайта apostrophe.ua.)

Істотне скорочення потоків транспорту в бік анексованого півострова відзначили й прикордонники.
 
За словами помічника начальника Херсонського прикордонного загону Держприкордонслужби України Івана Шевцова, біля контрольних пунктів «Чонгар», «Каланчак» та «Чаплинка» росіяни створюють штучні черги для ілюзії присутності людей.
 
Так, домогтися ажіотажу біля КПП «Чонгар» окупантам удалося завдяки «своєчасно» проведеній реконструкції контрольно-пропускного пункту на адміністративному кордоні з Кримом.
 
Через ремонтні роботи виникла черга з 100 автомобілів.
 
«Усе це робиться для картинки, щоб потім у новинах показати, нібито туристи з України масово їдуть у Крим, — заявив представник Держприкордонслужби України.
 
— А от у реальності літній сезон не приніс ніякого збільшення пасажиро-транспортного потоку».
 
Солідарний із колегою і прес-секретар Азово-Чорноморського управління Держприкордонслужби Максим Сорока.
 
Він також заявляє про зниження транспортно-пасажирського потоку через адмінкордон у порівнянні з минулим та позаминулим роками.
 
Анексований Росією Крим стрімко втрачає популярність серед туристів ще й через непомірно високі ціни на проживання, а також дорожнечу продуктів.
 
У соціальній мережі «Фейсбук» журналіст Заїр Акадиров опублікував фото шокуючих цін на овочі та фрукти на півострові.
 
Так, кілограм полуниці у Сімферополі коштує в еквіваленті від 105 до 150 гривень, а черешню можна прид­бати не дешевше, аніж за 155 гривень за кілограм.
 
Також шокуюче виглядають ціни на молочну та м’ясну продукцію.
 
Багато росіян визнають, що відпочинок на території Росії, у Єгипті або Туреччині обійдеться їм у кілька разів дешевше, аніж на кримських курортах.
 
Причина криється ще й у вартості житла, яке до того ж часто має непривабливий вигляд через слабко розвинену інфраструктуру півострова.
 
«Росіяни надто вимогливі. Я здаю кімнату за 1000 рублів на добу, так вони хочуть, щоб за ці гроші їм і кондиціонер був, і душ окремий, — обурюється мешканка Євпаторії Ольга Морозова. — То їм море холодне, то сервіс поганий, то ціни високі. У підсумку, втрачаю у виручці».
 
Прес-секретар Державної прикордонної служби України Олег Слободян розповів, що російські ЗМІ окупованого Криму вже другий місяць поспіль активно намагаються створити картинку «вдалого» туристичного сезону та, зокрема, заявляли про збільшення на травневі свята пасажиро-транспортного потоку з материкової України. 
 
Однак статистика свідчить про протилежне.
 
У порівнянні з торішнім періодом травневих свят пасажиропотік тільки через контрольний пункт «Чонгар» у напрямку анексованого півострова в 2017 році знизився на 60%, транспортний — на 62%.
 
Згідно з даними Кримстату, до анексії півострів щорічно приймав близько шести мільйонів туристів.
 
Рекордну кількість відпочивальників зафіксували у 2012 році, після чого пішов різкий спад потоку бажаючих оздоровитися на ПБК. У першу чергу постраждали дрібні підприємці у невеликих містечках та селищах.
 
Відсутність туристів подарувала мешканцям окупованого Росією півострова Крим єдиний плюс у вигляді поліпшення екологічної ситуації.
 
Як розповіла голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, за рахунок різкого скорочення турпотоку в окупованому Росією Криму знизилося антропогенне навантаження на акваторію Чорного моря.
 
За її словами, місцеві науковці обстежили бухту Ласпі та виявили там рекордну за останні 20 років кількість дельфінів.
 
За словами екологів, поліпшення стану екосистеми Чорного моря має тимчасовий характер, адже підконтрольне Кремлю керівництво Криму не цікавиться станом інфраструктури півострова.