І великий казанок бігосу: як Малопольський маршрут гурманів об’єднав Київ і Краків

07.06.2017
І великий казанок бігосу: як Малопольський маршрут гурманів об’єднав Київ і Краків

Сертифікат Малопольського маршруту гурманів столичному «Кракову» вручає Ельжбета Томчик-Мічка. (Фото автора)

Київський гастрономічний об’єкт відтепер належить до... Малопольського маршруту гурманів.
 
Як так могло статися, адже цей «смачний» маршрут пролягає навколо Кракова, далеко від Києва?
 
Річ у тім, що в українській столиці також є свій «Краків». Географія — річ відносна, як з’ясовується.
 
Малопольський маршрут гурманів — це туристичний кулінарний шлях, яким уже п’ять років опікується Малопольська туристична організація.
 
Що два роки організація надає власний Сертифікат регіональної корчми.
 
У Малопольщі об’єктів, які мають таку відзнаку, — близько 40. Сертифіковані гастрономічні об’єкти отримують свою порцію промоції.
 
Акція ця добровільна і безплатна. Оцінювання кожної корчми відбувається анонімно — експертами з кулінарної галузі, а рішення про надання серфтифіката ухвалює спеціальна рада — Капітула. 
 
Для київського ресторану «Краків» Сертифікат спеціально з Кракова привезла і вручила засновниця Малопольського маршруту гурманів, представниця Малопольської туристичної організації Ельжбета Томчик-Мічка. 
 
«Результатом співпраці Малопольської туристичної організації із закордонним осередком Польської туристичної організації в Києві стало те, що в столиці України згуртувалися шанувальники польської кулінарної культури, — розповіла Ельжбета Томчик-Мічка.
 
— Світлана Яструбенко, директорка столичного готельно-ресторанного комплексу «Краків», докладає багато зусиль, щоб і антураж, і кухня цього об’єкта були якнайбільше «краківськими». І ми це оцінили. Київський кухар Сергій Морозов мав на початку цього року двотижневе стажування у краківського кухаря Томаша Джюри — в одному з найвідоміших ресторанів Кракова. А тепер Томаш побував у Києві, де під час Фестивалю польської культури в українському «Кракові» разом зі своїм українським колегою готував польські страви гостям».
 
Що цікаво: Томаш не говорить українською, Сергій не розуміє польської.
 
Але кухарі мають власну мову і вміють чудово порозумітися.
 
І під час свята польської кухні приготували разом великий чан бігосу, журку і флячків — відомих страв із кухні наших західних сусідів.
 
І запропонували їх «на розсуд» публіки.
 
Під час фестивалю відбувалися кулінарні майстер-класи, зокрема із виготовлення польських ковбасок.
 
Акценти польської культури посилив виступ фольклорного колективу «Поляни з-над Дніпра», який не тільки яскраво презентував знамениті краков’як, мазурку і танці Жешувщини, а й навчав гостей мистецтву польських танців.
 
А насамкінець виступив авторський колектив Joryj Kloc, у репертуарі якого — й українські, і польські пісні.