«Реал» першим у новітній ері Ліги чемпіонів зумів захистити титул переможця

07.06.2017
«Реал» першим у новітній ері Ліги чемпіонів зумів захистити титул переможця

«Реал» першим виграв Лігу чемпіонів два сезони поспіль. (Фото з сайта УЄФА.)

Однією з головних інтриг усіх попередніх розіграшів Ліги чемпіонів залишалася можливість виграшу однією командою двох турнірів поспіль.
 
Який би потужний вигляд не мав чинний чемпіон, довгий час — відтоді, власне, як Кубок чемпіонів реорганізувався в чемпіонську Лігу — нікому з грандів європейського футболу не вдавалося захистити титул. 
 
Однак вічно простояти цей рекорд усе ж не міг.
 
Цілком символічно, що зламати традицію, розірвавши зачароване коло, зміг найтитулованіший клуб континенту — мадридський «Реал».
 
Після перемоги у фіналі ЛЧ-2017, що вперше в історії змагань приймав Кардіфф, у колекції «королівського» клубу стало 12 чемпіонських кубків.
 
У «Мілана», що йде другим у списку володарів трофеїв, таких відзнак лише сім.
 
Відзначимо, що за останні чотири сезони «Реал» тричі виграв клубний чемпіонат Європи.
 
Зайве говорити, що голов­ним ідеологом усіх цих вікторій є лідер «вершкових» Кріштіану Роналду, який відзначався голами в усіх виграних фіналах.
 
Своєю натхненною роботою та, що важливо, непереборним бажанням випередити (чи-то наздогнати) в змаганні найкращих Ліонеля Мессі, португальський футболіст підняв на найвищу європейську вершину не тільки іспанський клуб, а й, нагадаємо, свою національну збірну, вигравши з нею минулого літа чемпіонат Європи.
 
Завдяки «дублю», котрий допоміг «реалістам» розгромити на стадіоні «Мілленіум» «Юве» — 4:1, Роналду знову — вже вп’яте поспіль — став кращим бомбардиром Ліги чемпіонів (12 м’ячів), обійшовши в нинішніх перегонах аргентинського генія з «Барселони».
 
Простіше кажучи, Кріштіану зробив усе належне, аби знову виграти «Золотий м’яч» і наздогнати за кількістю цих відзнак свого найзапеклішого конкурента, позбавивши його таким чином одноосібного титулу найкращого футболіста планети.
 
Розповідаючи про унікальні заслуги Роналду в здобутті його «Реалом» другого поспіль та 12-го загалом Кубка чемпіонів, не варто аж ніяк забувати про ім’я наставника, під орудою котрого мадридцям удалося це зробити.
 
Свої найкращі роки в ролі футболіста Зінедін Зідан провів у «Ювентусі».
 
Невипадкового саме там, а не граючи в «Реалі», у 1998-му неперевершений французький плеймейкер отримав звання «Кращого футболіста світу».
 
Тож кому, як не Зідану, краще за всіх було знати слабкі місця «Старої синьйори».
 
До фіналу ЛЧ-2017 «Юве» підійшов, маючи найкращий показник гри в обороні.
 
Утім наставник туринців Масіммі­льяно Аллегрі не став грати від оборони, запропонувавши «Реалу» відкритий футбол.
 
У першому таймі італійський чемпіон показав відмінний атакувальний футбол — диво-гол Маріо Манджукича став справжньою окрасою не тільки матчу, а й усього турніру.
 
Утім, шукаючи щастя біля чужих воріт, «Ювентус» надав «реалістам» на чолі з загрозливим Роналдо неймовірно багато простору для маневрів.
 
Певно, «чорно-білі» аж занадто сильно повірили в непробивність свого 39-річного воротаря Джанлуїджі Буффона.
 
Власне, в попередніх 12 матчах турніру — шести поєдинках групового раунду та шести іграх «плей-оф» — знаний голкіпер пропустив лише три м’ячі.
 
Тож і справді в «Юве» був надійний форпост.
 
Однак і він не встояв під натиском зіркового мадридського колективу, для котрого Ліга чемпіонів є найуспішнішим та найпривабливішим турніром. Натомість для Буффона клубний чемпіонат Європи — змагання, де він так і не зміг перемогти. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Фінал. «Ювентус» (Італія) — «Реал» (Іспанія) — 1:4 ( Манджукич, 27 — К. Роналду, 20, 64; Каземіро, 61; Асенсіо, 90; вилучення: Куадрадо, 84 («Ю»); «Ю»: Буффон, Барцальї (Куадрадо, 66), Бонуччі, К’єлліні, Сандро, Хедіра, П’янич (Маркізіо, 71), Д. Алвес, Дібала (Леміна, 78), Манджукич, Ігуаїн; «Р»: Навас, Карвахаль, Рамос, Варан, Марсело, Модрич, Каземіро, Кроос (Мората, 89), Іско (Асенсіо, 82), Бензема (Бейл, 77), К. Роналду).