Харківські студенти перемогли на престижному форумі винахідників NASA

01.06.2017
Харківські студенти перемогли на престижному форумі винахідників NASA

Юні винахідники. (Фото з сайта invaders.com.ua.)

П’ятеро студентів Харківського національного аерокосмічного університету розробили прототип комп’ютерної системи, яка допомагає виявити пожежу в лісі на стадії раннього займання.
 
Їхній прилад унікальний тим, що розміщується фактично біля землі й точно фіксує показники вологості, температури і рівня задимленості.
 
У разі, якщо бодай один із цих параметрів починає перевищувати норму, датчик миттєво надсилає сигнал на концентратор, а звідти на спеціальний сервер та сайти пожежних служб. 
 
Наразі аналогічні дані вогнеборці мають змогу отримувати лише завдяки системі відеоспостереження, камери якої встановлені дуже високо над землею.
 
Саме тому задимленість стає помітною вже після того, як унизу розгорілося чимале вогнище.
 
Винахід же харківських студентів Дмитра Кухаренка, Ярослава Бершадського, Богдана Голощапова, Ілони Зеленко та Ніла Лучка здатний зафіксувати навіть ледь помітний димок.
 
Це допоможе пожежникам виїжджати на місце загорання значно швидше, ніж за теперішніх систем сповіщення. 
 
Свою команду новатори назвали Space Team і сподіваються, що після перемоги у Кропивницькому, де проходив один з етапів престижного конкурсу, їхній прилад оцінять замовники.
 
Пишаються вихованці кафедри комп’ютерних систем і мереж університету також комплексним підходом до раціоналізаторської справи.
 
Тобто вони створили цілісний продукт, починаючи з новаторської ідеї і завершуючи розробкою самого датчика.