Двовладдя в Молдові: президент і уряд зійшлися у жорсткому протистоянні

01.06.2017
Двовладдя  в Молдові: президент і уряд зійшлися у жорсткому протистоянні

Хто ж насправді керує Молдовою — президент Додон чи олігарх Плахотнюк?

П’ятьох дипломатів посольства Росії у Молдові в понеділок, 29 травня, оголосили небажаними особами та наказали їм протягом 72 годин залишити країну.

Про це повідомляє російська агенція новин «Інтерфакс» iз посиланням на джерела у міністерстві закордонних справ Молдови.

Дипломати, на вихід!

Російський посол Фаріт Мухаметшин підтвердив видворення співробітників посольства, проте не назвав імена чи причини рішення МЗС Молдови.
 
За даними «Інтерфаксу», один iз висланих дипломатів — помічник військового аташе посольства Олександр Грудін, якого в березні молдавські спецслужби звинуватили у вербуванні та отриманні секретних даних від екс-депутата молдовського парламенту Юрія Болбочану.
 
Останній заарештований і тепер йому загрожує ув’язнення терміном від 12 до 20 років за державну зраду та шпіонаж.
 
Також висилають з країни військового аташе посольства Росії в Молдові Ігоря Довбню. Прізвища двох інших дипломатів не розголошують.
 
У травні це вже другий дипломатичний скандал із видворенням російських дипломатів на пострадянському просторі.
 
26 травня генконсулу та консулу Росії в Естонії наказали залишити країну, нагадує «Німецька хвиля». Тоді МЗС РФ назвало цей крок Таллінна «недружнім актом».
 
Президент Молдови Ігор Додон, якого вважають проросійським політиком, у соцмережі «Фейсбук» назвав рішення МЗС «обурливим» та засудив дії уряду. 
 
На думку Додона, правляча в Молдові проєвропейська коаліція «роздратована успіхами президента», зокрема щодо покращення російсько-молдовських відносин.
 
Президент розцінив рішення МЗС як провокацію, яка продиктована вказівками з Заходу.
 
На його думку, ця «провокація» несе з собою ризик значного погіршення молдовсько-російських відносин.
 
Прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп стверджує, зі свого боку, що, незважаючи на бажання Молдови підтримувати хороші відносини з Росією, щодо кількох молдовських чиновників під час їх відряджень до Москви було допущено неадекватне та презирливе ставлення.
 
Зокрема, вони піддавалися образливому ставленню в російських аеропортах під час офіційних поїздок.
 
«Ми прагнемо шанобливого ставлення, навіть якщо в нас маленька країна», — написав у своєму коментарі глава уряду. 

Арешти в Кишиневі

Член комітету Ради Федерації з закордонних справ Ігор Морозов заявив, що відповіддю Кремля буде висилка з Росії відповідної кількості співробітників посольства Молдови в Москві.
 
А речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила в інтерв’ю агенції ТАСС:
 
«Ситуація парадоксальна, але показова — ймовірно, що вона не має відношення до діяльності російських дипломатів, а демонструє розвиток ситуації в самій Молдові».
 
І в її словах є частка правди.
 
Упродовж минулого тижня в Молдові сталися радикальні політичні зміни.
 
Був заарештований мер Кишинева Дорін Кіртоаке, на знак протесту проти цього його однопартійці з Ліберальної партії вийшли з правлячої коаліції.
 
Заяву про відставку подали всі три міністри-ліберали, а значить, уряд перейшов під повний контроль Демократичної партії олігарха Влада Плахотнюка, найбагатшої особи Молдови, повідомляє з Кишинева кореспондентка RFI.
 
В Москві вважають такий розвиток подій наслідком боротьби між прозахідним урядом та посткомуністичним проросійським президентом Молдови. 
 
Слідом за мером столиці в Молдові тривають масові арешти чиновників високого рангу та політиків, яких підозрюють у корупції та зловживанні службовим становищем.
 
Антикорупційна прокуратура тимчасово затримала сина другого президента Молдови, екс-депутата парламенту від Ліберально-демократичної партії Кирила Лучинського.
 
Його підозрюють у причетності до викрадення з банківської системи країни одного мільярда доларів.
 
Його також звинувачують «у відмиванні грошей в особливо великих розмірах», що карається позбавленням волі терміном до 10 років.
 
Тепер Лучинський перебуває під домашнім арештом. Також під домашнім арештом тримають столичного мера Доріна Кіртоаке, якому інкримінують зловживання службовим становищем.
 
По 30 діб арешту отримали наразі кілька муніципальних радників — Олег Онищенко та Геннадiй Думанський, а також секретар муніципальної ради Валерій Діденко.
 
Вони нагріли руки на тендері з будівництва платних парковок, який нібито виграла австро-угорська компанія, що насправді належить одному з молдавських тіньових бізнесменів. 
 
За словами лідера Демократичної партії, яка вже одноосібно керує урядом, боротьба з корупцією в країні продовжиться, хоча це й загрожує певними політичними втратами перед парламентськими виборами, які повинні відбутися наступного року.
 
А до того часу президент країни та уряд розбіглися по протилежних політичних кутках.