Еліна Світоліна ропочала виступ на «Ролан Гарросі» з вольової перемоги

01.06.2017
Еліна Світоліна ропочала виступ на «Ролан Гарросі» з вольової перемоги

Еліна Світоліна — у формі матчу-реваншу — переграла на старті «РГ»-2017 Ярославу Шведову з Казахстану. (Фото з сайта rolandgarros.com.)

Без сумніву, тенісне життя в частині турнірів WTA не обмежується одними лише досягненнями Серени Уїльямс, але в останнє десятиліття складалося враження, й зовсім небезпідставно, що жіноча планета тенісу обертається саме навколо Чорної перлини.
 
Зрештою, нічого дивного, адже перед тим, як узяти декретну відпустку, 35-річна американка виграла рекордну кількість титулів на одиночних турнірах із серії «Великого шолома».
 
Останній з них — 23-й за ліком — Уїльямс-молодша здобула на Відкритій першості Австралії.
 
Її відсутність на цьогорічному «Ролан Гарросі» дозволила шанувальникам тенісу звернути увагу й на інших представниць тенісної еліти, котрі довгий час не могли вийти з тіні легендарної спортсменки.
 
І прикметно, що до числа претенденток на перемогу у Відкритому чемпіонаті Франції, потрапивши до сфери інтересів місцевих ЗМІ та отримавши від букмекерів найвищі шанси на успіх, опинилася прима вітчизняного тенісу та віднедавна шоста ракетка планети Еліна Світоліна.
 
За відсутності в Парижі Серени Уїльямс найсильніша українська тенісистка на «РГ»-2017 має п’ятий номер посіву.
 
Сенсаційна ж поразка лідера світового рейтингу — німкені Ангелік Кербер — у першому колі автоматично наблизила Світоліну до позиції рейтинг-фаворита змагань.
 
Сім років тому юна одеситка, змагаючись на ґрунтових паризьких кортах у юнацькому «Ролан Гарросі», здобула перемогу.
 
Тож, очевидно, непогано знає особливості місцевої чемпіонської кухні.
Звісно, дорослий турнір — це зовсім інша історія.
 
Проте за останні роки, точніше сказати словами самої ж спортсменки — півроку, Еліна набула досвіду необхідного вже для перемог на найвищому рівні.
 
Пригадується, як у чвертьфіналі Олімпіади-2016 в Ріо вона несподівано переграла неперевершену Серену Уїльямс. Подумалося, що олімпійська нагорода — близько.
 
Однак утримати переможний хід наша співвітчизниця не змогла, поступившись у наступному раунді Петрі Квітовій. Загалом, після ще кількох подібних провалів, Еліна, схоже, таки навчилася тримати удар упродовж усього турніру. Чотири виграні в нинішньому сезоні турніри — яскраве тому підтвердження. 
 
Світоліна наголошує, що визначальним у цьому плані для неї був лютневий турнір у Дубаї, де вона здобула багато важких перемог, переграла дуже сильних суперниць, отримала головний трофей, а також місце у «топ-10».
 
За тиждень до старту «РГ» виграла українка й представницький турнір у Римі, вказавши лише на закономірність своїх останніх успіхів.
 
Її дебютний поєдинок на «Ролан Гарросі» — проти Ярослави Шведової з Казахстану — відбувся в останній, третій день, відведений для матчів першого кола.
 
Уникнути стартового хвилювання, що вочевидь було обумовлене довгим очікуванням свого виходу на корт, українці не вдалося.
 
Напевно, тиснув на нашу співвітчизницю й невдалий досвід попередньої зустрічі з представницею Казахстану на Уїмблдоні-2016.
 
Однак, програвши три з чотирьох стартових геймів, Світоліна опанувала себе й здобула загалом упевнену — в двох сетах — перемогу — 6:4, 6:3.
 
У наступному раунді на вітчизняну тенісну приму чекає побачення з болгаркою Цвєтаною Піронковою.
 
Інша українська тенісистка, що разом із Цуренко та Світоліною мала місце в «основі» «РГ»-2017, — Катерина Бондаренко — на відміну від своїх колег по збірній України не змогла подолати стартовий бар’єр турніру, поступившись хорватці Петрі Мартич — 2:6, 5:7.
 
Натомість наші чоловіки перший етап змагань подолали повним складом.
 
Компанію в другому колі Сергію Стаховському складе Олександр Долгополов.
 
Попри травми, що останнім часом особливо непокоять лідера українського чоловічого тенісу, киянин на диво легко подолав відомого аргентинця Карлоса Берлока — 7:5, 6:3, 6:4.
 
Далі, щоправда, йому буде не так легко — попереду зустріч з колоритним швейцарцем, третім номером посіву, Станісласом Ваврінкою.