Держлісагентство створює геопортал для громадського моніторингу вирубування лісів

31.05.2017
У Держлісагентстві спеціальна робоча група почала готувати механізм запровадження моніторингу рубок лісу в режимі реального часу.
 
Вже розробили геопортал «Ліси України» — засіб доступу до геопросторової інформації про ведення лісового господарства.
 
Створювали його разом iз науковцями Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького.
 
Геопортал «Ліси України» готовий до розгортання на території всієї України.
 
За інформацією прес-служби Держлісагентства, проект пройшов тестування на базі державних підприємств «Тетерівський лісгосп» та «Клавдієвський лісгосп».  
 
Найближчим часом вирішили запустити пілотний проект у Київській області.
 
Для відкритості та боротьби з незаконними вирубками  минулого року Держлісагентство надало доручення всім обласним управління лісового та мисливського господарства, а також державним лісогосподарським підприємствам оприлюднювати на своїх веб-сайтах реєстри виданих лісорубних квитків.
 
Тепер кожен громадянин України може в будь-який момент перевірити законність здійснення рубки.
 
На офіційному веб-сайті Держлісагентства створена та оновлюється кожного місяця рубрика «Реєстр лісорубних квитків».
 
Там розміщується перелік спеціальних дозволів на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування, рубок формування та оздоровлення лісів та всіх інших рубок, пов’язаних і не пов’язаних iз веденням лісового господарства.
 
Після того як геопортал наповнять необхідною інформацією та адаптують для використання громадянами України, ресурс буде доступним для громадськості. 
 
Цей крок стане завершальним етапом для запровадження повноцінного моніторингу рубок українських лісів у безперервному режимі.