Випробування Трампом: лідери «Великої сімки» ледь змогли уникнути повного розколу

30.05.2017
Випробування Трампом: лідери «Великої сімки» ледь змогли уникнути повного розколу

Гостра перепалка між Меркель і Трампом.

Через позицію американського президента Дональда Трампа саміту G7 («Великої сімки»), що пройшов на Сицилії, не вдалося досягнути єдності в певних питаннях.
 
Завдяки загальним словам про торгівлю, міграцію та міжнародні кризи вони змогли не допустити розколу у G7, повідомляє політичний оглядач «Німецької хвилі» Барбара Везель. 
 
Під завершення саміту лідерів «Великої сімки» канцлер Німеччини Ангела Меркель була відвертою: дискусія щодо загальної прихильності всіх учасників саміту Паризькій кліматичній угоді проходила «вкрай незадовільно».
 
З семи найбільш індустріально розвинутих країн усі, крім США, у заключній декларації наголосили на важливості втілення у життя зобов’язань, узятих на себе у Парижі.
 
«Нас було шестеро проти одного», — зазначила Ангела Меркель. Багатогодинні намагання лідерів країн переконати Трампа виявились марними.
 
Президент Франції Еммануель Макрон намагався це зробити, нагадавши Трампу, що навіть Китай приєднався до Паризької кліматичної угоди, ратифікувавши її. Безрезультатно.
 
Дональд Трамп оголосив, що наступного тижня вирішить, чи залишаться США у Паризькій кліматичній угоді.
 
У питаннях торгівлі після «дуже важких переговорів», як охарактеризувала їх канцлерка ФРН, сторони досягли мінімального консенсусу. Так, у своїй спільній декларації лідери G7 засуджують протекціонізм, що, власне, розходиться з баченням Трампа. Адже раніше він погрожував виходом США з міжнародних торгових угод. У заяві лідери G7 зобов’язалися «залишати свої ринки відкритими».
 
Європейці, у свою чергу, хотіли побачити засудження Росії за її роль в українській кризі.
 
До саміту ходили чутки, що американський президент, можливо, хотів би скасувати санкції проти Росії.
 
Наприкінці зустрічі про це вже не йшлося — схильність Трампа підтримати Путіна, здавалося, випарувалася.
 
Тепер G7 по­грожує Росії навіть жорсткішими контрзаходами, якщо та й надалі ігноруватиме Мінські домовленості з Україною.
 
Отже, «Велика сімка» ні на крок не наблизилася до вирішення багатьох глобальних криз. Змогла хіба що уникнути остаточного розвалу.
 
«Для Ангели Меркель та її колег зустріч у Таорміні стала справжнім випробуванням на терплячість. Саме на канцлері як на учасниці самітів із найбільшим досвідом лежало завдання загнуздати Дональда Трампа, який поводився з граціозністю слона в посудній лавці світової політики. І вона виконувала цю місію з безмежною терплячістю та поблажливістю вчительки початкових класів, яка схилилася над неслухняним учнем, котрому наука до голови не йде, — іронізує коментаторка «Німецької хвилі» Барбара Везель.
 
— Президент США плутає міграцію з тероризмом, вважає захист клімату змовою, завдає шкоди оборонному альянсу та принижує лідерів інших держав. У підсумку він перешкодив тому, аби на саміті було досягнуто суттєвих результатів та прогресу. Створювалося враження, що водити партнерів по «Великій сімці» за носа приносить йому неабияке задоволення».
 
Посилення співпраці європейських країн має стати відповіддю на курс президента США, заявив після саміту G7 лідер німецьких соціал-демократів Мартін Шульц.
 
Він вимагає жорсткішої позиції європейських лідерів стосовно Трампа. Не приховує розчарування від зустрічі з Трампом і Ангела Меркель.
 
Після повернення до Німеччини вона заявила на виборчому мітингу в Мюнхені, що Європа більше не може покладатися на США і Британію після Брекзиту та обрання Трампа президентом.
 
За словами пані Меркель, Європа тепер повинна самотужки боротися за своє майбутнє.