Як не тепер, то й не в четвер: Рада так і не взялася за візовий режим iз Росією

26.05.2017
Як не тепер, то й не в четвер: Рада так і не взялася за візовий режим iз Росією

Весело бути депутатом: можна голосувати за бойовий гопак і за зміну літери у слові, а візовий режим iз РФ зачекає.

Як зазначала в попередньому номері «Україна молода», ідея із запровадженням візового режиму з Росією зависла у повітрі.
 
Останнє за часом повідомлення, дотичне до проблематики візового режиму, відсилало читача до 25 травня як до дати, коли його обговорення могло вийти у парламенті на новий виток.
 
«Можливо, ми повернемося до цього питання в четвер», — анонсував депутат від Блоку Порошенка Олексій Гончаренко.
 
Однак четвер минув без жодних наслідків для Росії та перетину кордону з нею.
 
Можливо, на увазі мали просто не той четвер?.. Хай там як, а Верховна Рада засідала у звичному для себе режимі.
 
Зокрема, розглянула у другому читанні законопроект щодо основних засад кібербезпеки України, а також питання про включення до порядку денного сесії законопроектів щодо порядку конституційного провадження.
 
Планувалося, що депутати розглянуть призначення представників парламенту до складу комісії з добору кандидатів на посади членів Нацкомісії з державного регулювання у галузях енергетики і комунальних послуг.
 
(Але Верховна Рада вкотре відхилила проекти постанов щодо кандидатів у члени комісії).
 
Плюс — вивчатимуть законопроект щодо удосконалення роботи Національного агентства із запобігання корупції і, можливо, внесуть зміни у власний порядок роботи, скасувавши перерви у ранковому засіданні парламенту.
 
Напередодні, у середу, нардепи внесли зміни до Кримінального кодексу щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства.
 
Один із авторів законопроекту Денис Силантьєв (фракція Радикальної партії) зазначив, що, за даними ВООЗ, в Україні впродовж минулого року було вчинено близько 10 тисяч актів суїциду.
 
Україна входить у десятку країн iз найвищим рівнем самогубств — середній показник для нашої країни становить 22 суїциди на 100 тисяч осіб.
 
При цьому оцінити реальну ситуацію і стан проб­леми вкрай складно, особливо фраховуючи фактор iнтернету та соцмереж, котрий iще десять років тому не відіграв такої визначальної ролі.
 
Силантьєв наголосив, що, враховуючи появу нових способів доведення до самогубства, необхідно вчасно вносити зміни до кримінального законодавства, які відповідатимуть сучасним викликам.
 
Ще парламент ратифікував домовленість із НАТО щодо спільної охорони інформації.
 
Угода ця була підписана ще у вересні 2016-го (головою СБУ Василем Грицаком з української сторони та директором офісу безпеки НАТО Тоддом Брауном iз боку Альянсу).
 
Документ деталізує процедури взаємної охорони інформації з обмеженим доступом.
 
На сьогодні відносини України і НАТО характеризуються терміном «особливе партнерство», хартія про яке була підписана в далекому 1997 році.
 
Вiдтодi змінилося дуже багато, навіть в інерційному середовищі світової політики, і ці зміни створюють абсолютно нову атмосферу для взаємин України та Альянсу.
 
Однак iдеться зараз не про це, а про ще одне рішення, проголосоване Верховною Радою.
 
Ідеться про зміну правопису одного з міст Закарпатської області.
 
Мукачеве відтепер називається Мукачево — відповідну постанову ВР парламентарії ухвалили позавчора.
 
Річ у тім, що минулого року Закарпатська облрада підтримала перейменування «Мукачеве» в «Мукачево». Назву населеного пункту змінили не через декомунізацію, а на прохання громади міста.
 
Окрім цього, Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону «Про фізичну культуру і спорт» (щодо визнання національних видів спорту).
 
Ухвалений закон передбачає підтримку національних видів спорту: бойового гопака, хортингу, українського рукопашного бою «Спас», української боротьби на поясах.
 
Голова парламенту Андрій Парубій назвав ухвалення цього закону питанням національної честі та патріотизму.