Природоохорона під тиском: Рада зобов’яже бізнес бути екологічно відповідальним

25.05.2017
Ухваливши законопроект «Про оцінку впливу на довкілля», парламент підтримав запровадження в Україні прогресивної європейської моделі екологічної оцінки.
 
«Підготовка цього закону є гарним прикладом співпраці всіх фракцій українського парламенту та уряду. А його прийняття дало можливість нам втілити прогресивну, оновлену та проєвропейську модель оцінки впливу на довкілля та виконати Директиви ЄС», — прокоментував довгожданну подію міністр екології Остап Семерак.
 
Це була вже не перша спроба ухвалення українським парламентом природоохоронних актів. Минулого року законопроект Верховна Рада схвалила, але пізніше його повернув із зауваженнями Президент України.
 
Після узгодження та доопрацювання акт знову винесли на розгляд парламенту, уже результативно.
 
У новій редакції законопроекту враховано питання оборони, надзвичайних ситуацій, планованої діяльності на території антитерористичної операції, в зоні відчуження.
 
Також посилено відповідальність за корупційні правопорушення, доопрацьовані питання участі громадськості. 
 
«Має бути встановлена прозора процедура оцінки впливу на довкілля. Закон відкриває шлях до екологічної відповідальності бізнесу, чого не було раніше в реаліях України. Без перебільшення, це дуже потужний крок до європейських стандартів життя», — вважає Семерак. 
 
Ухвалення нового Закону є вимогою Угоди про асоціацію і є основою імплементації «горизонтальних» екологічних директив Європейського Союзу.
 
«Запровадження інституту ОВД дозволить реалізовувати положення конвенції Еспо та Орхуської конвенції, а також виконати зобов’язання за Угодою про заснування Енергетичного Співтовариства. Це важливо, і часу зволікати не має, бо справа проти України з недотримання зобов’язань уже відкрита секретаріатом Енергетичного Співтовариства. Загрози для довкілля мають бути враховані заздалегідь — до початку ведення планової діяльності, бо попереджати простіше, ніж ліквідовувати наслідки», — нагадав передісторію парламентських слухань Остап Семерак.
 
— Окрема вдячність неурядовим екологічним організаціям, Європейській комісії та міжнародним партнерам за ефективну співпрацю та адаптацію законів до українських реалій, допомогу у пошуку збалансованих рішень».