До 2025 року у всіх без винятку країнах ЄС єдиною валютою має стати євро

24.05.2017
До 2025 року у всіх без винятку країнах ЄС єдиною валютою має стати євро

Не всі країни хочуть переходити на спільну валюту.

Європейська комісія має намір до 2025 року впровадити спільну валюту євро у всіх країнах Європейського Союзу, повідомила у вівторок німецька газета «Франкфуртер Альгемайне Цайтунг».
 
Виданню вдалося отримати доступ до протоколу таємної зустрічі у Страсбурзі, в якій брали участь представники Єврокомісії та декілька євродепутатів.
 
За словами видання, зустріч відбулася минулого тижня.
 
«Метою Європейської комісії є введення євро в усіх 27 країнах ЄС до 2025 року», — написало видання, цитуючи доповідь із наради.
 
Крім того, європейські комісари не виключили, що Європейський парламент пере­йме контроль над бюджетом Єврозони.
 
Під час зустрічі обговорено також майбутні джерела фінансування бю­джету Єврозони.
 
Німецький уряд офіційно відкидає пропозиції утворення європейських фондів, але витік із доповіді показав, що в ході недавньої зустрічі лідерів Франції та Німеччини відбулося зближення позицій Парижа та Берліна у цій справі.
 
Єврокомісія до 2025 року хоче ввести євро в усіх країнах Спільноти, попри спротив окремих iз них, iз метою уникнення ще більшої колізії.
 
Як відомо, новий президент Франції Еммануель Макрон є прибічником і лобістом ідеї створення окремого парламенту та виконавчого органу єврозони, до якої тепер входять 19 iз 27 країн Євросоюзу. 
 
У разі виокремлення в рамках ЄС окремої групи країн iз валютою євро та залишення за її бортом іншої групи з власними національними валютами справді створиться «Європа двох швидкостей» чи Європа першого і другого гатунків.
 
Таке загрожує єдності євроспільноти.
 
Такі країни, як, приміром, Польща та Чехія, ставляться дуже критично до приєднання до єврозони. Та й Німеччина донедавна ставилася критично до створення якихось окремих органів зон євро.
 
Схоже, що Макрону під час першого візиту до Берліна вдалося схилити Ангелу Меркель до своїх ідей.
 
Те, що публікація в «ФАЦ» не є журналістською вигадкою, підтверджує і спільна заява, яка з’явилася в той же день, що і газетна стаття, міністрів фінансів Німеччини Вольфганга Шойбле та Франції Бруно Ле Мера.
 
Після зустрічі в Берліні вони повідомили про домовленість прискорити інтеграційні процеси в єврозоні і вже створили для цього двосторонню робочу групу на міністерському рівні.
 
Робоча група, за заявою міністрів, має розробити пропозиції про зміцнення валютного союзу та надати йому нову динаміку.
 
Однією з перших на плани Парижа та Берліна зібрати всі країни ЄС під спільною парасолькою євро відреагувала Польща.
 
Віце-міністр закордонних справ цієї країни Конрад Шиманський заявив журналістам у Брюсселі, що ще зарано говорити про те, чи введе Польща на своїй території спільну європейську валюту і коли це станеться.
 
Він додав, що добре, що Європейська комісія швидко спростувала повідомлення німецької преси про спроби примусу країн ЄС до прийняття спільної валюти до 2025 року.
 
Шиманський повідомив, що дискусія про входження Польщі до Єврозони є сьогодні безпредметною, бо ще не відомо, як спільний валютний простір виглядатиме 2025 року.
 
Входячи до Євросоюзу, Польща зобов’язалася прийняти спільну валюту, однак у трактаті про приєднання до ЄС не було сказано, коли саме це станеться, зазначив представник Польщі.
 
Адже в трактаті про засади існування ЄС є винятки.
 
Данія змогла домовитися з євроспільнотою про перебування поза зоною євро.
 
Так само вчинила Велика Британія, що сьогодні готується до виходу з Європейського Союзу.