З Рексом і своїми жінками: Трамп почав перше закордонне турне із Близького Сходу

23.05.2017
З Рексом і своїми жінками: Трамп почав перше закордонне турне із Близького Сходу

Поїздка Трампа до Саудівської Аравії принесла контракти на мільярди доларів.

Минулої суботи президент США Дональд Трамп вирушив у своє перше закордонне турне, яке охопить Близький Схід та Європу.

Прізвище Трампа перекладається з англійської як «козир» чи «козирна карта», або ж у сленговому варіанті як «хороша людина» чи «друзяка».

Обігруючи це, можна сказати, що «хороша людина» під час своєї першої закордонної подорожі вирішила відвідати передусім своїх «друзяк», тобто головних, на думку Трампа, закордонних союзників США. 

З Рексом, дружиною і донькою 

Адміністрація президента очікує, що довге закордонне турне посприяє пониженню градуса політичної кризи на батьківщині, де на Трампа та його оточення все більше насідають із приводу їх сумнівних контактів з Росією.
 
«Любі американці! На цих вихідних я вирушаю у першу подорож за кордон на посаді президента. Цей візит має історичне значення для американського народу. Я зустрінуся з лідерами багатьох країн світу, аби зміцнити наші дружні зв’язки, побудувати нове партнерство та об’єднати весь цивілізований світ у боротьбі з тероризмом», — оголосив Трамп перед поїздкою.
 
У поїздку він узяв солідну делегацію, зокрема державного секретаря Рекса Тіллерсона, дружину Меланію і доньку Іванку.
 
20 травня першою зупинкою на маршруті Трампа стали Саудівська Аравія — головний, після Ізраїлю, союзник США на Близькому Сході.
 
«Це величезний імпульс для наших відносин. Саудівська преса дуже позитивно відгукується про візит Трампа до королівства. Усе це зрозуміло, адже це справді історична подія. Це візит безпрецедентного масштабу», — зазначив політичний коментатор Салман аль-Ансарі.
 
Ще до поїздки стало відомо, що Вашингтон та Ер-Ріяд мають підписати угоду про поставки до Саудівської Аравії зброї на 110 млрд. доларів.
 
Буде продано 150 сучасних гелікоптерів Blackhawk («Чорний яструб») американської корпорації «Локхід Мартін».
 
Згідно з підписаною в суботу угодою, складання американських гелікоптерів відбуватиметься на потужностях саудівських підприємств. Завдяки угоді в Саудівській Аравії буде створено майже 450 робочих місць.
 
Водночас ще одна американська корпорація -— технологічний гігант «Дженерал Електрік» — уклала контрактів iз Саудівською Аравією на загальну суму 15 млрд. доларів.
 
Спектр охоплених угодами галузей досить широкий — від нафтогазового сектору до електрогенерації та медицини.
 
Крім того, було також підписано кілька меморандумів про порозуміння, що передбачають подальше поглиблення співпраці між підприємствами Саудівської Аравії та США.
 
Очікують, що кінцева вартість підписаних контрактів сягне впродовж найближчих 10 років гігантської суми в 350 млрд. доларів.
 
Трамп не приховував задоволення:
 
«Це був визначний день, хочу всім подякувати. Наш військово-промисловий комплекс радіє. Ми хочемо подякувати Саудівській Аравії за сотні мільярдів доларів інвестицій у Сполучені Штати, за робочі місця». 

...І до Папи заїде

Якщо субота була присвячена економіці, то неділя — політиці. В Ер-Ріяді господар Білого Дому взяв участь у саміті країн Перської затоки, де головною темою стала боротьба з тероризмом, у першу чергу, в регіоні.
 
Президент США Дональд Трамп, промовляючи перед лідерами 50 арабських країн, включно з 37 главами держав та урядів, закликав до боротьби з тероризмом.
 
Теперішня бо­ротьба з тероризмом є битвою між «добром та злом», між «порядними людьми» та «злочинцями-варварами», заявив президент США.
 
Він також закликав арабські країни не давати прихисток те­рористам. Ну думку Трампа, це — не питання боротьби цивілізацій чи релігій.
 
Проблему тероризму можна подолати лише спільними зусиллями, наголосив глава Білого дому.
 
Водночас він закликав учасників зустрічі серйозно протистояти «кризі ісламістського екстремізму».
 
Він також оголосив про угоду з країнами Перської затоки, яка передбачає протидію фінансуванню тероризму.
 
Трамп також розкритикував політику Ірану та звинуватив Тегеран у відповідальності за нестабільну ситуацію на Близькому Сході.
 
За його словами, Іран фінансує закупівлю озброєнь і вишколює як самих терористів, так і різні збройні угруповання. Крім того, в риториці іранського уряду часто чути слова про масове винищення, знищення Ізраїлю та смерть Америці, додав Трамп.
 
Поки «іранський режим» не демонструватиме готовності бути партнером для досягнення миру, всі країни змушені будуть співпрацювати, аби ізолювати його, наголосив президент США.
 
У понеділок, після дводенного перебування у Саудівській Аравії, Трамп вирушив до Ізраїлю, де у вівторок запланована його зустріч у Вифлеємі з палестинським лідером Махмудом Аббасом.
 
У середу шлях Трампа проляже до Європи, де в Брюсселі він зустрінеться з очільниками ЄС та НАТО, а також візьме участь у саміті «Великої сімки» на Сицилії.
 
По дорозі з Брюсселя до Сицилії Трамп зробить зупинку в Римі, де у Ватикані зустрінеться з Папою Франциском.