«Страта» НАБУ відкладається: у Раді «пригальмували» скандальний законопроект

19.05.2017
«Страта» НАБУ відкладається: у Раді «пригальмували» скандальний законопроект

Під Радою вимагають не ухвалювати законопроекти, скеровані проти УПЦ МП. (Фото «Української правди».)

Скандальний законопроект, який фактично може заблокувати роботу Національного антикорупційного бюро, у парламенті поки що не розглядатимуть.
 
Таке рішення ухвали у комітеті з питань правоохоронної діяльності.
 
Зміст цього законопроекту розкритикували країни Великої сімки та засудили у представництві ЄС.
 
Зміни, які пропонують його ініціатори, дадуть хабарникам та корупціонерам можливість легко уникати відповідальності.
 
Достатньо одній силовій структурі відкрити кримінальне прова­дження і закрити його, і той самий злочин вже ніхто не зможе розслідувати, навіть якщо у справі з’являться нові докази. 
 
Нагадаємо, що законопроект №6220 внесли до ВРУ минулого місяця представники «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту» та Радикальної партії Ляшка.
 
Його ініціатори мотивують зміни до законодавства захистом бізнесу.
 
Мовляв, ухвалення закону позбавить можливості нечистих на руку силовиків вимагати хабарі за закриття кримінальних проваджень.
 
Однак у цієї «медалі» є й зворотна сторона — та, про яку було сказано вище: в разі закриття справи підозрюваний автоматично отримує індульгенцію щодо скоєних ним правопорушень.
 
Саме тому голова НАБУ Артем Ситник наполегливо закликав парламентарiїв не підтримувати такий законопроект. 
 
«Цей законопроект несе серйозні загрози (...). І рiч не лише в НАБУ. Наприклад, хтось когось убив — він може просто побігти і принести по­станову (про закриття справи)», — обурюється Ситник.
 
У цілому ідея ухвалити закон №6220 викликала такий резонанс, що з приводу цього ви­словився навіть Міжнародний валютний фонд.
 
МВФ звернувся до українського уряду з листом, яким попередив, що прийняття проекту закону №6220 «може серйозно підірвати ефективність системи боротьби з корупцією, не відповідатиме програмі МВФ та суперечитиме зобов’язанням керівництва (України)».
 
Втім наразі питання знято.
 
А тим часом пристрасті починають вирувати довкола іншого питання.
 
Парламент запланував розгляд іще двох резонансних законопроектів — №4511 «Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких перебувають у державі, яку визнано Верховною Радою України державою-агресором», та №4128 «Про внесення змін до закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості)».
 
Власне, з назв цих законопроектів уже стає зрозумілою їхня направленість — очевидно, що спрямовані вони проти «московської» церкви в Україні (Української православної церкви Московського патріархату), хоча сама вона в текстах законопроектів не згадується.
 
Через це в УПЦ МП вже здійняли галас, і вчора під Верховною Радою активно мітингували симпатики цієї церкви. Вимоги мітингарів були передбачуваними — відмова від розгляду згаданих законопроектів.
 
Чим іще доведеться займатися парламенту найближчим часом, так це голосуванням за нового омбудсмана.
 
У Валерії Лутковської, котра є чинним Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, каденція добігла кінця ще у квітні.
 
Наразі вже відомо, що фракція БПП прагне бачити на цій посаді свого депутата Сергія Алексєєва, а «Народний фронт» обстоює висування Людмили Денисової.
 
Теоретично за другий термін може поборотися й сама Лутковська, а також її опонент на попередніх виборах — правозахисник Євген Захаров.
 
Але для цього потрібно, аби депутати (або спікер ВР) висунули кандидатури Захарова та Лутковської.
 
Час на формування списку претендентів у парламенту є до 6 червня. 
 
Ранкове засідання четверга Верховна Рада завершила скасуванням так званого «закону Савченко», який передбачає зарахування одного дня попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.
 
За відповідні зміни проголосували 227 народних депутатів.