В Україні можуть з'явитися «дитячі кухні» на зразок радянських

19.05.2017
В Україні можуть з'явитися «дитячі кухні» на зразок радянських

Українські малята нарешті отримають шанс на якісне і свіже харчування, а його вітчизняні виробники — дорожню карту для спокійної роботи.

Пам’ятаєте, як зникла система «Молочних кухонь» при медичних закладах, що допомагала підтримувати новонароджених мам без грудного молока?
 
Правильно, останні рецептурні кухні зачинилися після скандалів з отруєннями немовлят неякісними продуктами.
 
Разом iз небезпекою зараження через їжу українські малюки втратили тоді й можливість отримувати здоровий раціон iз рук відповідальних кухарів-дієтологів при дитячих поліклініках.
 
Досі пам’ятаю, як педіатр Полтавської міської дитячої лікарні багато років тому виписала мені з новонародженою донькою рецепт на безплатне харчування і якою чарівною соломинкою він для нас став. 
 
Разом iз тяжкою спадщиною «совка» ми за останні роки на догоду простим рішенням позбулися багатьох корисних практик, які потребували системної підтримки.
 
Схоже, деякі цивілізовані речі все-таки вдається повертати: 16 травня парламентський Комітет iз питань аграрної політики та земельних відносин схвалив та рекомендував прийняти за основу проект Закону «Про дитяче харчування».
 
Положення законопроекту спрямовані на те, щоб спростити умови ведення підприємницької діяльності з виробництва дитячого харчування, зміцнювати та зберігати здоров’я дітей, здійснювати профілактику захворювань, пов’язаних iз порушенням харчування.
 
Розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства проект закону визначає вимоги до сировини для виробництва дитячого харчування та передбачає дитяче харчування з сировини відповідної якості.
 
Крім того, держава бере на себе зобов’язання вживати заходів для підвищення безпечності та якості дитячого харчування, сприяти розвитку українського ринку дитячого харчування, зокрема продуктів для спеціальних медичних цілей.
 
Обов’язковою вимогою стає дотримання належної практики виробництва та впровадження на підприємстві систем безпечності та якості, таких як НАССР (аналіз небезпечних факторів та контроль у критичних точках) або аналогічних їй.