Лідера харківського «антимайдану» можуть засудити до 8 років тюрми

18.05.2017
У Харкові пройшло два судові засідання, де заслуховувалися справи організаторів штурму ХОДА та референдуму за створення «ХНР».
 
Київський районний суд Харкова засудив до п’ятирічного ув’язнення одного з найактивніших учасників «руської весни» у квітні 2014 року.
 
«Разом з іншими учасниками заворушень під час штурму облдержадміністрації він кидав каміння та інші предмети у вікна та двері будівлі, — повідомила прес-служба Генпрокуратури. — Увірвавшись до приміщення, «антимайданівці» кидали шумові гранати, вибухові пакети та стріляли з травматичної зброї у бік правоохоронців». 
 
Озвучений вирок поки що не набрав чинності, оскільки не минув час для апеляційного оскарження.
 
Його можуть подати як захисники засу­дженого, так і обласна прокуратура, що вимагала для учасника проросійських мітингів шести років позбавлення волі.
 
Цими ж днями Київський райсуд заслухав останнє слово лідера харківського «антимайдану» Юрія Апухтіна, який намагався провести 11 травня 2014 року референдум зі створення «ХНР».
 
Уперше він потрапив за ґрати у квітні того ж року, але був звільнений під заставу, внесену Олегом Царьовим.
 
Втім на свободі пробув недовго через участь у травневих проросійських мітингах. 
 
Дебати по цій справі мали завершитися ще в грудні, проте суд, на прохання слідчих, вирішив повернутися до вивчення речових доказів.
 
«Йдеться про відеоматеріали з мітингу, що проводився Апухтіним, — повідомив прокурор відділу прокуратури Харківської області Максим Мозговий,
 
— а також відеозаписи, де зафіксовано момент нападу і по­грому автобусу правоохоронців на вулиці Мироносицькій. Також це протокол огляду місця подій та висновки експертів». 
 
Лідера сепаратистського руху «Юго-Восток» звинувачують у діях, спрямованих на повалення конституційного ладу та організацію масових заворушень навесні 2014 року. Його можуть засудити до максимального терміну — восьми років позбавлення волі. Остаточний вирок буде оголошено 23 травня.
 
Як «УМ» вже повідомляла, після штурму ХОДА до СІЗО потрапили 64 учасники «руської весни». Наразі винесено обвинувальний вирок лише вісьмом із них.