На Криворіжжі вшанували пам'ять засновника легендарної «Степової дивізії», що била більшовиків

18.05.2017
Одним із заходів, присвячених відзначенню 100-річчя початку Української Національної Революції, стало вшанування пам’яті учасників національно-визвольних змагань у селі Ганнівка.
 
Це рідне село отамана Степового-Блакитного (Костянтина Юрійовича Пестушка), який 97 років тому підняв антибільшовицьке повстання на Криворіжжі й створив легендарну «Степову дивізію», яка била більшовиків на величезному просторі — від Херсона до Черкас. 
 
Ініціювали вшанування жовтоводський, дніпровський, криворізький осередки Нацкорпусу, Всеукраїнське об’єднання «Визвольний рух» та Військово-патріотичне об’єднання «Степ».
 
До учасників мітингу приєднались патріотична молодь та місцеві жителі: гучно лунали патріотичні пісні, показово виступали хлопці з козацькою зброєю.
 
Легіні криворізького та жовтоводського осередку Нацкорпусу вшанували пам’ять славних предків гуртовими молодецькими боями «лава на лаву», а на завершення свята учасники поласували смачним козацьким кулішем.
 
Нагадаємо, що 12 травня 1920 року українські повстанці звільнили Кривий Ріг від червоних окупантів.
 
Саме цього дня у Кривий Ріг мусили з’явитися юнаки 1898—1900 років народження для примусової мобілізації до Червоної Армії.
 
Згідно з розпорядженням більшовиків, новобранцями мали опікуватися голова Ганнівського волосного комітету Костянтин Пестушко та голова Жовтянського волосного комітету, колишній капітан царської армії Григорій Кіндратович Гниненко.
 
Коли новобранців із навколишніх сіл вишикували, слово взяв воєнком. Як тільки той замовк, Пестушко вихопив револьвер і вистрілив у скроню воєнкома.
 
Службовці військкомату на мить отетеріли. І тоді продзвенів владний голос Степового: «За нашу кров! За нашу честь! За кривди нашому народові!».
 
Пролунали три постріли вгору. Це був сигнал до повстання...
 
Тоді, у травні 1920 року, Костянтин Пестушко створив та очолив Степову дивізію, яка налічувала від 12 до 18 тисяч бійців. Вів боротьбу з більшовицьким режимом партизанськими методами.
 
Діяв на Херсонщині, Катеринославщині, в Київській губернії, зокрема на Чигиринщині, в Холодному Яру. Командував Першою олександрійською повстанською армією.
 
Після того як дивізія об’єдналась із Холодноярськими збройними силами, Костя Блакитного 24 вересня 1920 року на конференції повстанців у містечку Медведівці було обрано Головним отаманом Холодного Яру.
 
Ці повноваження склав із себе вже в жовтні, вирушивши в Катеринославську губернію на чолі Степової дивізії.
 
Повстанський рух під проводом отамана Степового-Блакитного восени 1920 року охопив усю Херсонщину і частину Катеринославщини.
 
Для нейтралізації Костя Блакитного ЧК розробило спецоперацію. 29 квітня 1921 року ЧК заарештувало понад 50 осіб, причетних до повстанського штабу Пестушка.
 
Загинув отаман Степовий 9 травня 1921 у Ганнівці в бою з підрозділом криворізьких чекістів. Похований у рідному селі.
 
До речі, у Жовтих Водах на базі КВНЗ «Інститут підприємництва «Стратегія» було проведено науково-практичну конференцію молодих учених: «Україна — тернистий шлях здобуття Держави», у якій взяли участь викладачі, студенти та учні навчальних закладів Дніпра, Кривого Рогу й Жовтих Вод.