Під проводом латвійця: волейбольна чоловіча збірна виграла «Кубка мера Івано-Франківська»

18.05.2017
Досить довго столицею чоловічого волейболу в Україні небезпідставно вважався Харків, де базується найтитулованіший клуб країни — «Локомотив».
 
Тривалий час його гравці разом iз головним тренером складали й основу національної збірної.
 
Але після відмови «Укрзалізниці» тримати на власному балансі «залізничників» i приходу на пост президента федерації волейболу України Михайла Мельника волейбольний епіцентр почав зміщуватися на захід нашої країни.
 
У нинішньому сезоні голосно заявили про себе срібні призери ЧУ зі Львова — «Барком-Кажани».
 
Їхній латвійський наставник Угіс Крастіньш очолив чоловічу збірну України.
 
А навчально-тренувальною базою «синьо-жовтих» став Івано-Франківськ, звідки родом є нинішній очільник ФВУ.
 
Пан Мельник каже, що в його рідному місті є все, що необхідне для оптимальної підготовки, — включно з ігровим залом з трибунами для глядачів.
 
До речі, у Франківську чоловіча збірна України прийме один з етапів Євроліги, для участі в якій федерація подала минулого року заявку.
 
Тож від початку травня в місті триває тритижневий збір нашої чоловічої збірної, котра готується до відбіркового турніру ЧС-2018, який 23-28 травня пройде в Ліоні.
 
За єдину пряму путівку на «мундіаль» наші хлопці змагатимуться з командами Франції, Німеччини, Туреччини, Азербайджану та Ісландії.
 
За словами Михайла Мельника, грати команді Крастіньша випало в групі «смерті», відтак і друге місце, котре дозволить позмагатися за перепустку на ЧС у «плей-оф», можна буде розцінити як успіх.
 
Утім протистоятимуть нашим збірникам команди з числа лідерів європейського волейболу — Франція та Німеччина...
 
Аби розраховувати на хороший результат, як свідчить латвієць Крастіньш, гра української команди має набути стабільності.
 
Одним iз ключових своїх завдань латвійський наставник називає заходи, які допоможуть згуртувати колектив, у якому, в порівнянні з попереднім його скликанням, з’явилося досить багато нових облич.
 
До речі, представляють вони різні клуби — з України, Франції, Казахстану, Румунії, Польщі та Росії.
 
Загалом, у заявці на товариський турнір, який у рамках підготовки до відбору ЧС українці зіграли в Івано-Франківську, 13 з 18 гравців мали легіонерський статус, викликом та підбором яких, до слова, ледь не безпосередньо займався президент ФВУ.
 
Турнір в Івано-Франківську, що має назву «Кубок мера», був дебютом Крастіньша на відповідальному посту, однак завершився він для очільника «кажанів» перемогою.
 
Змагаючись зі збірними Білорусі, Латвії та українською «молодіжкою», його підопічні разом з трофеєм здобули три переконливі перемоги.
 
Відзначимо, що звання найкориснішого гравця змагань отримав догравальник нашої національної збірної Андрій Дячков, який виступає за французький «Монпельє».
 
Іще троє українців перемогли в трьох «позиційних» номінаціях.
 
Кращим за грою на блоці організатори назвали Максима Дрозда з «Локомотива», звання кращого ліберо дісталося Денису Фоміну з казахського «Таразу», а кращим догравальником визнали лідера нашої молодіжної збірної та харківського «Локомотива» Олега Плотницького. 
 

ТАБЛО

Товариський турнір «Кубок мера» (Івано-Франківськ). Україна (U-21) — Білорусь — 0:3, Латвія — Україна — 0:3 (25:27, 21:25, 19:25), Латвія — Білорусь — 1:3, Україна (U-21) — Україна — 0:3 (23:25, 18:25, 20:25), Латвія — Україна (U-21) — 3:0 (25:12, 25:18, 25:11), Україна — Білорусь — 3:1 (23:25, 25:22, 25:16, 25:16).
Підсумкове становище: Україна — 9, Білорусь — 6, Латвія — 3, Україна (U-21) — 0.