Американські вчені розробили окулярии зі штучним інтелектом

17.05.2017
Американські вчені розробили окулярии зі штучним інтелектом

Диво-окуляри.

Науковці університету штату Юта розробили перші в світі окуляри, які завдяки спеціальному алгоритму самі змінюють свою форму в залежності від відстані об’єкта та вад зору їх власника, повідомляється на сайті американського Національного інституту біомедичних досліджень та біоінженерії.
 
Зміна контрастності зображення триває лише 14 мікросекунд, тобто в 25 разів менше, ніж моргання ока. 
 
Окуляри, які розробили професор Карлос Мастранджело та докторант Назмула Хасан, мають лінзи, наповнені гліцерином, що міститься між двома гнучкими мембранами в електромеханічних рамках.
 
Конструкція монтується в електромеханічній системі, завдяки чому можна змінювати фокусну відстань.
 
Тобто одна пара окулярів може замінювати кілька пар окулярів різної оптичної потужності. 
 
Директор програмних розробок Національного інституту біомедичних досліджень та біоінженерії доктор Андрю Вейтц пояснює, що застосування всіх цих технологій мало одну мету — створення універсальних окулярів, які задовольнятимуть усіх пацієнтів на різних стадіях та формах розладу зору. 
 
Обслуговування таких окулярів дуже просте.
 
За допомогою закладеної в них програми потрібно ввести до системи дані про стан зору користувача, а далі розміщений на місточку між двома лінзами датчик завдяки пульсації інфрачервоних імпульсів вже сам збирає інформацію про те, як далеко користувач дивиться.
 
А далі алгоритм автоматично підлаштовує гостроту зору, що займає якихось 14 мілісекунд. 
 
Головними вадами окулярів є їх розмір та не зовсім естетичний вигляд.
 
Вчені, які розробили старт-апSharpeyes («Гострі очі»), тепер працюють над мініатюризацією окулярів та наданням їм привабливого вигляду.
 
Винахідники розраховують, що інтелігентні окуляри надійдуть у широкий продаж через три роки.