Неподалік Парижа вшанували пам’ять доньки Ярослава Мудрого Анни Київської

16.05.2017
Неподалік Парижа вшанували пам’ять доньки Ярослава Мудрого Анни Київської

Пам’ятник Анні Ярославні у Санлісі (Франція).

У французькому містечку Санліс, недалеко від Парижа, де жила донька князя Ярослава Мудрого, 14 травня відзначали День Анни Київської, королеви Франції.
 
Урочисті заходи розпочалися з покладання квітів до пам’ятника королеві Анні та меморіальної дошки жертвам Голодомору, а також богослужіння в абатстві Святого Венсана, — повідомляють у Культурному центрi Анни Ярославни у Києві.
 
Серед заходів, які цьогоріч запланували у Санлісi, була імпровізація за участю співачки Оксани Мухи, презентація Академії лідерства, конференція «Інтелектуальний простір довкола Анни Київської» та презентація проекту храму Святих Бориса і Гліба, Культурного центру Анни Ярославни.
 
Особливим гостем святкувань став глава Української греко-католицької церкви блаженнійший Святослав (Шевчук).
 
До Санліса також завітали: владика Гліб (Лончина), єпарх лондонський; владика Кен (Новаківський), єпарх нью-вестмінстерський (Канада); владика Василь (Тучапець), екзарх харківський; Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ален Ремі; Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції Олег Шамшур; Надзвичайний і Повноважний Посол України при Святому Престолі Тетяна Іжевська та багато гостей із різних куточків Франції та України. 
 
Під  час святкувань були представлені архітектурні проекти відновлення храму Святих Бориса і Гліба та Культурного центру Анни Ярославни (архітектори Laure Schneegans та Philippe de Potestad).
 
Особливим моментом свята став концерт хору катедрального собору Святого Володимира Великого в Парижі під диригуванням всесвітньо відомого диригента Кирила Карабиця, якого у 2013 році було визнано Диригентом року британським Royal Philharmonic Society.
 
Водночас блаженнiйший Святослав, котрий проводив службу, привітав українських жінок із Днем матері й додав, що Анна Ярославна, котру вважають у Франції святою, та брати Борис i Гліб є частиною української культури та спільної українсько-французької історії.
 
Організаторами святкування днів Анни Ярославни у Франції є паризька єпархія святого Володимира Великого Української греко-католицької церкви та спільнота українців, котрі мешкають у Франції.