Привид «Бурштинової республіки»: за псевдомітингами у Рівному стоїть Азаров

16.05.2017
Привид «Бурштинової республіки»: за псевдомітингами у Рівному стоїть Азаров

Юрій Клейнос виявився професійним «революціонером» і організатором багатьох акцій протесту: від «голодних бунів» до «будівельних війн».

Слідчий відділ Управління СБУ в Рівненській області відкрив кримінальне прова­дження «за фактом замаху на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України».
 
Підставою для цього стала нещодавня спроба проведення у Рівному чергового псевдомітингу за легалізацію видобутку бурштину.
 
За інформацією правоохоронців, у організаторів акції, яких затримали, було вилучено плакати та листівки із гаслами «Ровенская Республика» та «Бурштин — надбання Рівненської народної республіки».
 
Самі рівненські журналісти, які були присутніми на акції, таких плакатів не помітили.
 
Натомість їхню увагу привернула особа організатора мітингу, киянина Юрія Клейноса, який неодноразово був помічений раніше то як борець за тверезий спосіб життя, то як організатор «голодних бунтів» — акцій проти підвищення цін у супермаркетах, коли організовані Клейносом натовпи молоді заходили до торгової зали і починали їсти та знищувати продукти на поличках, а тоді, не розрахувавшись, залишали приміщення.
 
Усі ці відео пізніше викладали в інтернет. Так само потрапив у мережу і запис інструктажу рівненських «протестувальників», яких Клейнос повчав:
 
«Підходимо до адміністрації, хлопці, ви берете плакати, все що потрібно берете, я процесом керую, і ми... виконуємо. Якщо приїдуть якісь чиновники і прочяя... ми їх в адміністрацію не пускаєм».
 
Саме Юрія Клейноса звинувачують нині у спробі організації «Бурштинової республіки».
 
Це вже друга акція «за бурштиновий легалайз», яка за останній час відбулася в Рівному.
 
Третього травня під стінами ОДА пройшла подібна акція за заявкою одного з колишніх лідерів «Правого сектору» Ярослава Гранітного.
 
З’ясувалося, що напередодні соцмережі поширювали переважно серед молоді запрошення на акцію, обіцяючи за це від 200 до 400 грн.
 
«Шановні батьки, купа відео в інеті, покажуть і центральні канали — дивіться з дітьми, пояснюйте, що це соромно. Це проституція. Продавати свій час — проституція. Точніше продавати себе на час — проституція. Така проституція — це соромно», — емоційно відгукнулася на це рівненська журналістка Інна Білецька.
 
Під час першої акції під стінами ОДА були помічені також батько й син Степан і Роман Болотенюки, активісти руху «Браття» та учасники автопробігу «За мир» у Москві, в рамках якого пройшла акція «Ми відмовляємося бути ворогами».
 
Чутки, що за організацією цих мітингів стоять російські спецслужби, учора на брифінгу підтвердив і голова СБУ Василь Грицак.
 
Він повідомив, що це справа рук «Комітету порятунку України», яким керує в Росії екс-прем’єр Микола Азаров, та лідера партії «Наждак» Миколи Дульського.
 
За словами Грицака, «Комітет порятунку України» передав через Дульського на організацію цих акцій 4 тисячі доларів.
 
Очевидно, що рівненські акції — не єдині, де працюють російські гроші.
 
«У цьому тіньовому «ринку праці» задіяно близько 40 організаторів. Нами ідентифіковано частково близько 5 тисяч осіб, які беруть участь у цих замовних акціях, — це тільки по Києву», — зазначив голова СБУ.
 
Він же заявив, що після Рівного «один із затриманих, прізвище якого починається з літери К (очевидно — Клейнос. — Авт.), також планував вивезти групу київських безхатченків до Одеси, щоб вчинити там нібито протестні акції під виглядом етнічних болгар».
 
Інформацію про обидві рівненські акції активно підхопили і поширили російські ЗМІ, де проплачених студентів було названо бурштинокопачами.
 
Причому Перший російський канал договорився до того, що заявив, що в самому місті «давно процвітає нелегальний видобуток бурштину, за що Рівне вже прозвали Бурштиновою республікою».
 
А тим часом реальні бурштинокопачі на Поліссі не гають час і освоюють усе нові «клондайки».
 
З приходом весни і появою води нелегальний видобуток бурштину активізувався з новою силою — старателів було помічено навіть у таких відомих рекреаційних зонах, як знамените Біле озеро неподалік Вараша.
 
На неформальні запитання, що вони думають про легалізацію бурштину, більшість відповідає: «Не буде ніякої легалізації. Не дадуть. Їм це не вигідно. А нас поки що не чіпають — миємо».