Бойовики ДНР усе частіше обстрілюють мирних мешканців

16.05.2017
Ворожі обстріли не припиняються на східному фронті жодного дня. До того ж усе частіше жертвами окупантів стають мирні мешканці Донбасу. 
 
За даними штабу АТО, якщо минулої суботи ворог обстріляв позиції ЗСУ і мирні квартали 61 раз, то впродовж неділі відбулося 49 обстрілів. Усе частіше бойовики застосовують важке озброєння. Впродовж вихідних поранено 10 захисників України. Одна з важкопоранених — жінка-військовослужбовець ЗСУ. 
 
Вражає і цинічний обстріл зі ствольної артилерії мирних кварталів Авдіївки в суботу ввечері. Сім’я переселенців iз дітьми лише на вихідні приїхала з Києва до Авдіївки, щоб подивитися, в якому стані перебуває їхній будинок. Запросили знайомих у гості. Коли ж усі дорослі перебували на подвір’ї, а неподалік гралися їхні діти, з-за лінії фронту прилетіли ворожі снаряди...
 
У результаті загинуло четверо дорослих — три жінки і чоловік. Дві дівчинки — Женя і Саша, 6 і 7 років — дивом вижили, але в одну мить стали сиротами. 
 
 Як повідомила речник поліції Донеччини Наталя Шиман, у перші ж хвилини після цієї жахливої новини відгукнулися волонтери та небайдужі люди, які запропонували допомогу. В Олександри залишилася бабуся, яка живе в напівзруйнованому будинку в Авдіївці, а в Жені — тільки тітка. Саме вони забрали дівчаток iз поліції. Діти ще не розуміють, що втратили батьків.
 
«Женя останні два роки не жила в Авдіївці. Вона інвалід iз дитинства, їй потрібен постійний нагляд кардіологів, тому з мамою та старшим братом вони виїхали до Києва. Родина приїхала лише на вихідні, щоб глянути, як там дім. Це в їхнiй будинок прилетіло», — повідомила жахливі подробиці Наталя Шиман.
 
При цьому важкі поранення під час обстрілу отримав 25-річний брат маленької Жені, який наразі перебуває у лікарні. 
 
Через цю трагедію Президент Петро Порошенко скасував своє перебування на фіналі пісенного конкурсу «Євробачення». А голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський скасував відзначення Дня Європи, яке мало відбутися в неділю в Покровську.
 
Слідчі кваліфікували подію як теракт. 
 

ДО РЕЧІ

Бойовикам так званої «ДНР» керівництво видало пам’ятку про дії на постах та блокпостах, згідно з якою, слід не дозволяти спостерігачам спонтанний проїзд.
 
«У своїй штаб-квартирі в підконтрольному урядові м. Соледар (79 км на північ від Донецька) СЦКК передав СММ копію частини пам’ятки, яка, за словами представника збройних сил Російської Федерації, була видана старшими за рангом членами «ДНР» персоналу на постах i блокпостах, розташованих у непідконтрольних урядові районах Донецької області», — йдеться у звіті місії ОБСЄ.
 
 Згідно з цим папірцем, членам «ДНР» наказано зупиняти патрулі СММ і не дозволяти спостерігачам проїзд, якщо вони пересуваються по «незапланованих маршрутах»; не вступати у дискусії з членами патруля СММ, а на будь-які запитання від СММ відповідати: «Я не компетентний давати пояснення».