Українцям мають підвищувати пенсії, а не пенсійний вік — Ляшко

16.05.2017
Українцям мають підвищувати пенсії, а не пенсійний вік — Ляшко

Олег Ляшко добивається підвищення пенсій для українців.

Олег Ляшко висловив обурення кулуарною підготовкою законопроекту про пенсійну реформу.
 
Політик наголошує: уряд повинен обговорювати це надважливе питання, в першу чергу, з українцями, а не з МВФ.
 
«Проводити пенсійну реформу, безумовно, треба, адже мільйони людей не можуть виживати на ті мізерні пенсії. Але це має бути загальнонаціональний консенсус.
 
Профспілки, роботодавці, політики — всі мають зібратися за одним столом і робити цю реформу для українців, а не для МВФ!» — наголосив головний радикал.
 
Щодо самої реформи Олег Ляшко висловив чітку вимогу: вона має переслідувати одну мету — підвищення пенсійних виплат українцям. Все інше — від лукавого.
 
«Пенсійні виплати мають бути такими, щоб і на ліки, і на комуналку вистачало, і дітям на цукерки. Ні підвищення пенсійного віку, ні підвищення трудового стажу ми підтримувати не будемо. Шахтар, який усе життя накарачках видобував вугілля, чи металург, який при 1000-градусній температурі лив сталь, — не повинні 25 років працювати, щоб у підсумку отримати свої 2000 грн. пенсії. Якщо, звісно, в таких умовах доживуть до неї», — зазначив лідер РПЛ.
 
Політик нагадав, що попередня влада, яка протягнула рішення про підвищення пенсійного віку, обіцяла, що це при­веде до підвищення пенсій.
 
Але врешті нічого не змінилося.
 
«У 2011 році Тігіпко з Королевською вже піднімали на 5 років пенсійний вік. І теж розказували, що після цього наступні покоління українців будуть отримувати нормальну пенсію. Пройшло кілька років, дефіцит Пенсійного фонду росте, а пенсії — ні», — констатував політик.
 
На переконання Ляшка, обіцянка уряду підвищити пенсії з 1 жовтня — окозамилювання, адже можливості для підвищення пенсій є вже зараз.
 
«Пенсії можна підвищити вже з 1 червня, адже після підвищення мінімальних зарплат удвічі лише за перші місяці цього року додаткові надходження до бюджету Пенсійного фонду склали 10 млрд. грн. У першу чергу, їх треба спрямувати на збільшення соціальних пенсій, які становлять менше тисячі гривень, та на осучаснення пенсій людям з великим трудовим стажем, щоб позбутися несправедливої урівняйлівки», — вважає Ляшко.
 
Також він пропонує знову підняти мінімальну зарплату — до 5000 гривень — та продовжувати виводити зарплати з тіні, щоб наповнити Пенсійний фонд. Загалом команда РПЛ закликає уряд мислити масштабніше та шукати гроші не по закордонах, а самим заробляти.
 
«Замість того, щоб торгувати землею, пенсійним віком та державною власністю на догоду МВФ — треба радикально міняти економічну, грошово-кредитну та податкову політику. Робити ставку на інновації, національного виробника, масштабну модернізацію основних промислових фондів, створення умов для сільгоспвиробників, робочих місць, масштабних програм житлового будівництва — от що дасть гроші в економіку, а з економіки — до бюджету Пенсійного фонду», — переконаний Ляшко.