27-річний португалець Сальвадор Собрал приніс своїй країні першу за історію Євробачення перемогу

16.05.2017
27-річний португалець Сальвадор Собрал приніс своїй країні першу за історію Євробачення перемогу

Сальвадор Собрал наступне «Євробачення» забирає у Португалію. (Фото з сайта mixnews.lv.)

У Києві добіг до кінця 62-й пісенний конкурс Євробачення.
 
27-річний португалець Сальвадор Собрал приніс своїй країні першу за всю історію конкурсу перемогу із піснею Amap Pelos Dois про ліричного героя, що, незважаючи на невзаємні почуття дівчини, кохатиме за двох — і цього почуття цілком вистачить на них обох.
 
Ніжний врівноважений голос, спокійний номер без жодних хореографічних постановок, феєрверків та крутих спец­ефектів підкорили глядачів.
 
Наприкінці фінального шоу переможець заспівав пісню разом зі своєю сестрою Луїзою, яка і написала її для нього.
 
Срібним призером став представник із Болгарії. Третє місце посів колоритний молдавський бенд SunStroke Project. Український O’Torvald посів 24-те місце із 26 країн-фіналісток. 
 
Кого і чого тільки не було на цьогорічному Євробаченні: горили з Іта­лії, ледь не Дарт Вейдери з Норвегії, гіпнотичний пред­ставник Кіпру, мужній ізраїльтянин, елегантні шведи на бігових доріжках, заворожуючий угорський ром, модель від румунського дуету.
 
Сцена Євробачення дивувала красивими феєрверками, найдовший із яких тривав 50 секунд, кольоровими та чорно-білими спецефектами міст, хмаринок, лісів, слів пісень, декораціями повітряних куль, гармат, човнів, місяців.
 
У багатьох постановках проглядалися українські мотиви: соняхове поле у хорвата, блакитно-жовтий місяць в австрійця. Елементи україністики містили й відеоролики-презентації учасників. 
 
Новаторством Євробачення стало те, що півфінали та фінал конкурсу не відкривала минулорічна переможниця Джамала.
 
Перший півфінал стартував із виступу Монатіка, а другий здивував виступом ведучих шоу Олександра Скічка та Володимира Остапчука, які в українському стилі виконали хіти конкурсу минулих років, зокрема, «Казку» Олександра Рибака та «Ейфорію» Лорін, які українізували бандура, гопак, вишивка та кольорові стрічки віночка. 
 
Не лише постановками, вокалістами чи оформленням сцени запам’ятається «Євробачення-2017», а й зародженням нової сім’ї на очах мільйонів глядачів: представниці Македонії Яні Бурчевській запропонував руку і серце її хло­пець.
 
Таке на конкурсі вперше. І неважливо, що Яна не стала фіналісткою.
 
У фінальному шоу Руслана — переможниця «Євробачення-2004» заспівала нову пісню It’s Magical, з’явившись на сцені у 10-кілограмовій кольчузі.
 
Знову танцював львівський балет «Життя». Відео карпатського лісу українська співачка хотіла привернути увагу до збереження пралісів у регіоні. 
 
Що важливо, коли на сході України йде війна, безпека конкурсу була організована відповідально: гостей проводили перевірку через металошукачі, сканували сумки на наявність вибухівок та гострих предметів, вилучали їжу та напої, будь-яку техніку перевіряли на справність.
 
Лише на наступному пропускному пункті сканували квитки. Щоправда, це не завадило під час фіналу фрікові з голими сідницями на секунду з’явитися на сцені біля Джамали.