У Європейській асоціації легкої атлетики планують анулювати всі рекорди континенту

16.05.2017
Після того як російські спортсмени розворушили, так би мовити, допінгове гніздо, в цій царині, схоже, не за горами серйозні зміни.
 
Особливо активно в плані антидопінгової боротьби працюють в легкоатлетичному співтоваристві.
 
Спочатку Міжнародна федерація легкої атлетики продемонструвала неймовірну жорстку позицію щодо  російських атлетів, відсторонивши їх від усіх міжнародних змагань, включно з Олімпіадою-2016.
 
Тепер же, під тиском свіжих фактів, які стосуються допінгових справ, тут планують зробити ще один радикальний крок.
 
У Європейській асоціації легкої атлетики заявили, що всерйоз працюють над ідеєю обнуління всіх рекордів континенту, встановлених у попередні роки.
 
Дану пропозицію вже давно виношує новий президент Міжнародної федерації легкої атлетики.
 
По суті, британець Себастьян Кое був першим, хто почав говорити про необхідність iз чистого аркуша розпочати фіксацію рекордних результатів. Схоже, полем для «експерименту» стане європейський континент.
 
«Мені подобається ця пропозиція, адже керівництво сучасного спорту застосовує ефективніші системи допiнг-контролю, ніж ті, що були в минулому столітті. Звичайно, вона має стосуватися й світових рекордів. Але ідею ще повинні схвалити в ІААФ та інших регіональних асоціаціях», — наголосив Кое.
 
Черговим приводом для активного обговорення подібної ініціативи стало повідомлення норвезьких ЗМІ, які прозвітували про ще один масштабний допінг-скандал.
 
Одразу 63 допінгові тести олімпійських призерів Пекіна-2008 та Лондона-2012 дали позитивний результат.
 
При цьому раніше член Міжнародного олімпійського комітету Ален Люнценфіхтер повідомляв, що станом на 1 квітня 103 олімпійці, котрі виступали на Іграх у Пекіні та Лондоні, провалили допінг-тест.
 
Водночас така революційна ідея, покликана переписати історію легкої атлетики в Європі, подобається далеко не всім атлетам, однак, як свідчать у Європейській асоціації легкої атлетики, іншого шляху немає.
 
Як свідчить у коментарі виданню «Спорт-Експрес» керівник робочої групи цієї організації П’єрс О’Каллахан, благополуччя та здоровий розвиток нашого виду спорту в майбутньому значно важливіше, ніж реакція окремих атлетів. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

На другому етапі «Діамантової ліги», що проходив у китайському Шанхаї, українська майстриня бігу на 400 м Ольга Земляк показала третій результат.
 
У компанії титулованих суперниць наша співвітчизниця продемонструвала свій кращий результат у сезоні (50,86 с), поступившись лише олімпійській чемпіонці Ріо-2016 Шоні Міллер-Уйбо з Багамських островів та Наташі Хастінгс зi США.
 
Також третім результатом у своєму секторі — для стрибків у висоту — відзначився й наш Андрій Проценко (2,27 м). Краще нього стрибали лише катарець Мутаз Баршим (2,33) та китаєць Ван Ю (2,30).