Вільний у неволі: у Києві провели акцію до річниці арешту режисера Олега Сенцова

12.05.2017
Три роки тому в окупованому Сімферополі затримали українського режисера, сценариста та учасника Майдану Олега Сенцова.
 
Його назвали керівником «Правого сектору» і звинуватили у підготовці терактів. Після чого перевезли до московського СІЗО «Лефортово».
 
Згодом ув’язнили і засудили до 20 років колонії суворого режиму за «тероризм».
 
У четвер в Києві правозахисники кампанії Let My People Go Ukraine вийшли на акцію #пораотпускать, приурочену до третьої річниці затримання українського кінорежисера.
 
Участь у події взяли небайдужі громадяни, активісти, двоюрідна сестра Олега Наталя Каплан та інші родичі політв’язнів.
 
Під час мітингу не забули і про інших фігурантів справи «кримських терористів»: Олексія Чирнія, Геннадія Афанасьєва та Олександра Кольченка, яких у Росії засудили за сфабрикованим обвинуваченням до різних термінів ув’язнення. Із четвірки «кримських терористів» сьогодні на свободі тільки Геннадій Афанасьєв. Його відпустили влітку минулого року. 
 
Євромайдан SOS запустив онлайн-флешмоб на підтримку незаконно засуджених. Активісти планують зібрати висловлювання відомих режисерів, акторів та письменників і відправити їх нашим бранцям.
 
На підтримку ув’язнених уже висловилися кілька акторів і режисерів. Так, кінорежисер iз Нідерландів Йос Стеллінг закликав Сенцова бути сильним: «Олег, думаючи про свій наступний фільм, продовжуй мріяти і будувати плани.
 
Ніхто не зможе у тебе цього відняти. Будь сильним. Тримайся. Ми молимося за тебе».
 
У день третьої річниці з дня арешту кінорежисера організація PEN America запустила кампанію з метою звільнити українського політв’язня.
 
Представники спілки видатних письменників і редакторів зі США написали листа на адресу держсекретаря Рекса Тіллерсона.
 
Вони також організували акцію в соціальних мережах із хештегом #FreeSentsov. Лист підписали вже 85 осіб. Серед них: відомі режисери Вім Вендерс, Джон Уотерс, Бертран Таверньє, Фолькер Шлендорф, письменник Салман Рушді та інші. 
 
До слова, Олег Сенцов став цьогорічним лауреатом премії «Свобода писати» від PEN America.
 
Церемонія нагородження відбулася два тижні тому на щорічному літературному святкуванні в Нью-Йорку.
 
Нагороду від імені Сенцова приймала його двоюрідна сестра Наталія Каплан, до якої також приєдналися народний депутат Мустафа Найєм та експерт із прав людини Галя Койнаш.