На Полтавщині районні чиновники роздерибанили землю селян

11.05.2017
Доки законотворці перекидають туди-сюди право розпоряджатися сільрадівськими угіддями, на Полтавщині вибухнув черговий земельний скандал.
 
Цього разу з вилами на чужинські трактори вийшли жителі Кирияківки, що у Глобинському районі.
 
Їхні споконвічні пасовища, як виявилося, торік кулуарно «протягли»під розпаювання, не спитавши і навiть не повідомивши сільську громаду.
 
Заступник, а потім і виконуючий обов’язки глави райдержадміністрації з кількома причетними посадовцями прокрутив оборудку, скориставшись своєю короткотерміновою посадовою каденцією.
 
Зовсім недавно, 26 квітня, його звільнили з посади глави Глобинської держадміністрації.
 
Але нашвидкуруч оформлені накази і рішення з печатками встигли зареєструвати й на обласному рівні.
 
В Кирияківці, окрім самого факту підпільного розподілу громадської землі, найбільше обурені саме цією спринтерською швидкістю бюрократів, які роками маринують належне оформлення майнових прав на землю власників та спадкоємців паїв.
 
А тут — ніби за помахом чарівної палички в руки родичів та приятелів скороспілого районного начальства падають 72 гектари людських пасовищ.
 
На щастя, частина з них поки що не встигла повністю пройти прискорену процедуру легітимізації, але на деякі шматки вже увесь пакет документів оформили. І, звісно, — це не учасники АТО чи члени їхнiх сімей, щодо яких та прискорена процедура приватизації прописувалася.
 
Землі, що навколо них тепер чергує вмотивована місцева охорона з вилами, належать Броварківській сільраді.
 
Але, як і будь-яке пересічне пасовище, розташованi вони на околиці Кирияківки, а не в центрі серед будинкiв.
 
Розташування за межами населеного пункту й до­зволило районним чиновникам поділити ті угіддя міжсобойчиком, не питаючи дозволу громади.
 
Тобто, зовні букву закону наче й дотримано.
 
Але тепер Кирияківку, як і чимало інших сіл, обібраних посадовцями «згори», чекає довгий шлях серйозної колотнечі. Добре, якщо безкровної.
 
Схоже, на міських адмінбудівлях, пов’язаних iз розподілом землі, можна вивішувати рекламні банери: «Селянські бунти замовляли? Тоді ми йдемо до вас!..»