Директор ФБР назвав Росію найбільшою загрозою для Америки

05.05.2017
Директор ФБР назвав Росію найбільшою загрозою для Америки

Директор ФБР Джеймс Комі у середу пiд час слухань у Сенаті заявив, що Росія продовжує втручатись у політичне життя США, та назвав її найбільшою загрозою Америці.
 
«На мою думку, Росія становить найбільшу загрозу для США з-поміж усіх країн на планеті, беручи до уваги її наміри та ресурси», — зазначив очільник ФБР. 
 
Комі наголосив, що США мають змусити Росію припинити втручання у внутрішні справи Америки.
 
І хоча він зазначив, що ФБР не отримало свідчень того, що Росія реально вплинула на результати підрахунку голосів на виборах президента США, Комі водночас погодився, що Росія втручається у вибори в інших країнах світу і там чинить спроби вплинути на результати виборів.
 
Очільник ФСБ погодився: якщо залишити втручання Росії у минулі вибори президента США без відповіді, то в майбутньому Москва спробує вплинути на результат підрахунку голосів.
 
У середу Джеймс Комі давав свідчення перед юридичним комітетом Сенату і відповідав на запитання про свою роль у торішніх президентських виборах, зокрема про розслідування справи ймовірного втручання Росії в американські вибори, яке проводило його відомство.
 
Президентські вибори у Сполучених Штатах, які відбулися шість місяців тому, і далі перебувають у центрі суперечок між Хілларі Клінтон і Дональдом Трампом.
 
У своєму першому розлогому інтерв’ю у вівторок Клінтон звинуватила директора ФБР у частковій відповідальності за свій програш на виборах.
 
Вона сказала, що була на шляху до перемоги, коли за 11 днів до виборів відомство Комі оголосило, що розпочинає слідство щодо того, чи правомірно Клінтон зберігала таємну пошту на приватному комп’ютерному сервері, коли обіймала посаду державного секретаря.
 
Нагадаємо, електронна пошта Клінтон була оприлюднена через «Вікілікс», що завдало удару кампанії демократичного кандидата. 
 
Під час слухань Джеймс Комі вчергове наголосив, що рішення про відновлення розслідування щодо Хілларі Клінтон за два тижні до президентських виборів у справі про її електронну переписку і пов’язані з цим порушення було обґрунтованим.
 
За його словами, перед ним стояла дилема: або притримати інформацію до завершення виборів, або поінформувати негайно парламентаріїв. Він обрав останнє, про що не шкодує. 
 

ДО РЕЧІ

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Рекс Тіллерсон у виступі перед співробітниками свого відомства 3 травня заявив, що між США та Росією «майже немає довіри».
 
І додав, що адміністрація президента Трампа працює над покроковим відновленням цієї довіри. 
 
Першою спробою в цьому напрямi він назвав співпрацю по Сирії, передає інформаційна агенція «Ассошiейтед Пресс».
 
У разі успіху Вашингтон і Москва можуть перейти, зокрема, до українського питання, заявив він.