Зустріч Путіна й Ердогана: дружбу відновили, але без турецьких помідорів і курортів

05.05.2017
Зустріч Путіна й Ердогана: дружбу відновили, але без турецьких помідорів і курортів

«Скажу тобі як автократ автократу...»

Відносини між Туреччиною та Росією повністю відновилися, про це відрапортували президент Росії Володимир Путін та турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган на спільній прес-конференції в Сочі.
 
Це перший закордонний візит для Ердогана після референдуму, який зміцнив його політичні позиції на батьківщині, зазначає «Євроньюс».
 
Путін та Ердоган розмовляли про економічну співпрацю і сирійський конфлікт. Невдовзі Ердоган вирушає також до Сполучених Штатів для зустрічі з президентом Дональдом Трампом.
 
І в Росії, і в США одним із найважливіших питань на порядку денному залишається сирійський конфлікт та безпека в регіоні.
 
Тому Путін також звернув особливу увагу на російсько-турецьку співпрацю у питанні вирішення сирійської кризи.
 
У свою чергу, президент Ердоган запевнив, що його країна хоче зробити все заради зупинення крово­пролиття у Сирії.
 
Він вказав на необхідність «посадити за один стіл ворогуючих сирійців» і знищити терористичні угруповання, що діють на Близькому Сході та в інших регіонах світу.
 
Обидва президенти домовилися про створення в Сирії так званої «зони деескалації», яка на початковому етапі повинна охоплювати провінцію Ідліб.
 
Ердоган висловив сподівання, що Ідліб і надалі залишатиметься зоною «без бойових дій» у Сирії.
 
Подальше утворення таких зон обговорюватимуть в Астані в ході чергового раунду мирних переговорів.
 
Анкара планує і надалі вживати заходів проти загроз, що надходять iз південних кордонів, із Сирією та Іраком. 
 
Стосовно економічної співпраці, то Путін наголосив, що Росія зацікавлена в першу чергу на продовженні стратегічних інвестицій, таких, як будівництво газопроводу по дну Чорного моря й АЕС у Туреччині.
 
Попри запевнення у нормалізації відносин, Путін повідомив, що обмеження на імпорт турецьких помідорів поки що залишатиметься чинним, як і візові обмеження.
 
Однак президент Росії заявив, що Москва поступово зніматиме санкції з Анкари.
 
На думку Путіна, про те, коли будуть повністю зняті всі обмеження, введені Росією щодо турецьких підприємців, вирішать дво­сторонні переговори за участю профільних міністрів.
 
Не виключено, що Путін і Ердоган, до яких як до авторитарних правителів iз пересторогою ставиться Європа, обговорювали також створення якогось політичного союзу Москва—Анкара, про який раніше згадував Ердоган. Але на заключній прес-конференції цієї теми президенти не зачіпали...