Уряд збільшив прожитковий мінімум на 80 гривень, але зменшив розмір субсидій

05.05.2017
Уряд збільшив прожитковий мінімум на 80 гривень, але зменшив розмір субсидій

Від початку травня в Україні збільшили прожитковий мінімум на 80 гривень.
 
Відтепер соціальні виплати для працездатних осіб становитимуть 1684 гривень.
 
Для непрацездатних осіб — 1312 гривень. Крім того, до кінця року уряд запланував ще одне підняття прожиткового мінімуму.
 
Ці збільшення були закладені в державному бюджеті на нинішній рік. 
 
Утім збільшення прожиткового мінімуму навряд чи можна назвати позитивним.
 
Рiч у тiм, що ця зміна вплине на збільшення сум соціальної допомоги, які прив’язані до цього показника.
 
Набула чинності постанова Кабміну про зниження соціальних норм на використання теплової енергії, електрики та газу. Цей документ уряд схвалив у лютому.
 
Відтак це означає суттєве зменшення коштів на субсидії на ці послуги.
 
До слова, зниження соціальних норм на тепло і газопостачання було однією з умов отримання чергового траншу від Міжнародного валютного фонду.
 
У зв’язку з закінченням опалювального сезону з 1 травня розмір субсидій перерахують.
 
Пенсіонерам, інвалідам та іншим непрацездатним громадянам соціальну норму, за якою надають субсидію, збільшать.
 
Жителі садових будинків або дачних кооперативів тепер також зможуть оформити субсидію, яку фінансуватимуть з місцевих бюджетів.
 
«Тепер ми враховуватимемо доходи для призначення субсидій за чотири квартали перед призначенням. Раніше це був попередній календарний рік. Субсидії, наприклад, призначалися в жовтні, а доходи призначалися за попередній рік. Тепер доходи з квітня минулого року по березень поточного», — каже заступник директора соціального департаменту Мінсоцполітики Тетяна Голубенко.
 
Після перерахувань норма споживання газу становитиме 5 кубометрів палива на один квадратний метр. Раніше показник був на півкуба більше.
 
Також скоротили норми споживання тепла. Людям, які живуть у будинках, обладнаних лічильниками, знизили норми центрального опалення приблизно на одну соту гігакалорії на 1 квадратний метр у сезон опалення.
 
Від 65 кіловат-годин до 51 кіловат знизили норми на електроопалення.
 
Раніше субсидія на опалювальний сезон нараховувалася з 1 жовтня по 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку і закінчення опалювального сезону.
 
У 2017-2018 роках для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня по 15 квітня.